Bohatí Řekové skupují nemovitosti v Berlíně

Berlín - Kvůli obavám z bankrotu své země začali bohatí Řekové skupovat drahé nemovitosti v Berlíně, v nichž nalezli bezpečný úkryt pro své finance. Podle německé zpravodajské televize N24 nakoupili v metropoli od poloviny roku už zhruba 100 tisíc metrů čtverečních realit za přibližně 100 milionů eur (2,5 miliardy korun). A jejich poptávka stále stoupá.

Největší zájem mají Řekové v Berlíně o luxusní byty a apartmány v bohatších čtvrtích, jako jsou Mitte, Prenzlauer Berg nebo Charlottenburg-Wilmersdorf. V poslední jmenované, která se řadí k nejprestižnějším adresám v německém hlavním městě, se cena novějších nemovitostí drží stabilně nad 3 tisíci eur (zhruba 75 tisíc korun) za metr čtvereční, což je vysoko nad průměrem Berlína.

„Každý den přijde minimálně jeden telefonický nebo e-mailový dotaz z Řecka. Měsíčně jich mívám tak 25 až 30,“ potvrdila televizi berlínská realitní makléřka.

Do nákupů nemovitostí se hrnou i Němci

Movití Řekové však nejsou jediní, kdo mají v současných turbulencích v eurozóně strach o své peníze a chtějí je bezpečně investovat. Od počátku roku roste poptávka po realitách i mezi samotnými Němci, jak nedávno upozornil časopis Focus Money. Například bankovní ústavy v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa si za prvních šest měsíců letošního roku připsaly osmnáctiprocentní nárůst poskytnutých hypoték na soukromé bydlení.

Luxusní dům
Zdroj: ČT24

Podle ředitele svazu zemských stavebních spořitelen Hartwiga Hamma je zvýšený zájem Němců o koupi nemovitostí patrný po celé zemi a týká se všech segmentů na realitním trhu. Znovu podle něj táhnou i novostavby, jejichž cena díky tomu jde nahoru. Největší poptávka je po „dobrých adresách“ v okolí Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem, v Hamburku, Berlíně nebo ve Stuttgartu.

Na finančních trzích již od léta panuje nejistota. Akcie kvůli ní často propadají. Investoři se obávají o budoucnost Řecka. Stále častěji se hovoří o tom, že bude potřeba umazat část řeckého dluhu. To by ale tvrdě dolehlo na banky po celé Evropě. Ty totiž mají v portfoliích nemalé sumy peněz právě v řeckých dluhopisech.