SkyEurope má ochranu před věřiteli

Bratislava - Bratislavský okresní soud přiznal společnosti SkyEurope Airlines ochranu před věřiteli, jak dnes oznámil mluvčí firmy Tomáš Kika. Společnost se podle něj pro tento krok rozhodla dobrovolně, aby vedení získalo čas na restrukturalizaci a jednání s investory. Firma dluží vedle svých dodavatelů také zaměstnancům či obchodním partnerům. Nízkonákladové aerolinie SkyEurope jsou po ČSA druhým největším pravidelným dopravcem na pražském letišti v Ruzyni.

„Je to dobrý krok pro SkyEurope, protože nám umožní plynulý provoz bez jakýchkoliv narušení, zatímco uskutečníme naši restrukturalizaci,“ uvedl generální ředitel SkyEurope Jason Bitter. Pod ochranou prý společnost zachová provoz podle letového řádu, dodrží závazky z prodeje letenek a udrží pracovní místa. Během restrukturalizace musí společnost dodržovat aktuální dohody s dodavateli, zároveň ale bude chráněna proti aktivitám „za účelem vymáhání existujících dluhů pocházejících z minulosti“.

Mluvčí SkyEurope Tomáš Kika

„Není to v žádném případě vyhlášení bankrotu ani konkursu, pouze jsme chtěli získat čas na restrukturalizaci.“


Dodavatelům firma dluží podle výroční zprávy za loňský rok 60 milionů eur (aktuálně 1,6 miliardy korun). Finanční ředitel SkyEurope Nick Manoudakis uvedl, že firma má nyní tříměsíční lhůtu na změny a restrukturalizaci dluhu, lhůta může být v případě potřeby prodloužena o dva měsíce. Manoudakis nesdělil, jak velkou část dluhů firma věřitelům splatí.

Jiří Pos, obchodní ředitel Letiště Praha o dopadu na letecký průmysl v Česku:

„Žádná aerolinka není nenahraditelná, v střednědobém horizontu by letecké společnosti našli schopnost obsadit dnes již provozované linky.“


Firma dluží i na několika dalších stranách, například státu za pojištění, zaměstnancům nebo akcionářům. Největším akcionářem je fond York Global Finance, který firmě půjčil zhruba 25 milionů eur. Mezi věřiteli je i česká reklamní agentura Beyond Interactive, která hledala další věřitele pomocí inzerátů v tisku. „Není to tak, že neplatíme, ale je pravda, že neplatíme včas,“ řekl již dříve Bitter.

Slovenského dopravce využívají při cestách po Evropě nejen jednotlivci, ale i cestovní kanceláře. Mezi nimi například Čedok, nebo Vítkovice Tours. „Písemná garance, že SkyEurope do konce letošní sezony splní všechny své závazky, je pro nás dostatečně průkazná, že všichni naši klienti odlétají a vrátí se tam, kam mají,“ zachoval chladnou hlavu před kamerami České televize výkonný ředitel cestovní kanceláře Vítkovice tours Libor Šugárek.

SkyEurope: Hledáme investora s půl miliardou korun

Firma podle Bittera hledá investora, který by přinesl v přepočtu zhruba půl miliardy korun. „Prý jednají se třemi investory, otázkou je, jestli to není pouze vypuštěný balonek,“ řekla na ČT24 redaktorka magazínu Ekonom Hana Filipová. „Tyto informace nebudeme více konkretizovat, můžeme však potvrdit, že jde o investory finanční,“ reaguje na otázku nového investora mluvčí Kika. Filipová dodala, že pro některé zájemce může právě krize být zajímavým faktorem, jelikož mohou akvizici uskutečnit za méně peněz než normálně.

Zajištění letenek je dostatečné

Podle vedení firmy zatím nemají lidé, kteří využívají služeb SkyEurope, žádný důvod k obavám. Společnost má letenky pojištěné úplně stejně jako každý jiný letecký dopravce. Nejklidnější mohou být ti, kdo za nakoupené letenky platí kreditní kartou. „Kdyby letecká společnost ukončila svou činnost, je možné v případě úhrady ceny letenky prostřednictvím kreditní karty domáhat se investovaných prostředků u banky, která kreditní kartu vydala,“ upozornil Kika. 

SkyEurope od svého vzniku nevykázaly zisk. Čistá ztráta firmy stoupla za první pololetí fiskálního roku o téměř 12 procent na 31,93 milionu eur (854,7 milionu korun). Provozní výnosy za šest měsíců do konce března klesly o 15,7 procenta na 84,81 milionu eur. Loni se společností SkyEurope cestovalo asi 3,5 miliónu pasažérů. Přibližně třetina z nich přitom prošla pražskou Ruzyní.

Jiří Pos
Zdroj: ČT24
Vydáno pod