Bedlivému oku inspektorů neunikly závadné arašídy

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zadržela na státních hranicích tunu arašídů z Vietnamu. Laboratorní analýzy u nich odhalily až osminásobné překročení limitu zdraví škodlivých aflatoxiny. Dovozce musí arašídy vrátit odběrateli nebo je zničit. Dodávka obsahovala 2146 půlkilogramových balení čerstvých neloupaných arašídů. Pocházela ze stejné kontejnerové zásilky jako nebezpečné želé, jehož distribuci SZPI zakázala již počátkem června. Oznámila to dnes mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Dovoz suchých skořápkových plodů z vybraných zemí, například právě mandlí z USA, arašídů z Číny nebo pistácií z Iránu, podléhá zvláštnímu režimu. Letos například SZPI odhalila dodávku 20 tun závadných arašídů z Číny a devíti tun mandlí z USA, které rovněž obsahovaly nadlimitní množství aflatoxinů.

Aflatoxiny produkují při látkové výměně některé plísně. Podle údajů v některých lékařských a vědeckých pracích mohou způsobit rakovinu. Rizikové plísně napadají především některé obiloviny a suché skořápkové plody, tedy i oříšky.