České firmy se vracejí z daňových rájů domů

Praha - Zájem českých společností o sídlo v některém ze světových daňových rájů klesá. K polovině června má sídlo v daňových rájích 9 140 tuzemských společností, což je zhruba o polovinu méně než v loňském roce. Nejvíc firem opustilo britské Panenské ostrovy a Lichtenštejnsko. Za klesajícím zájmem českých firem o sídlo v daňově výhodných zemí stojí především finanční krize a boj Spojených států a Evropské unie proti takovéto firemní praxi.

„V současné době má sídlo v daňovém ráji 9 140 vlastníků českých firem. To je o padesát procent méně než ve srovnatelném období loňského roku a značí to pokles zájmu o přesun sídla do daňového ráje,“ informovala analytička České kapitálové informační agentury Petra Štěpánová.

Cizina netáhne, firmy kotví v Česku

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Podle odborníků se firmy namísto toho stále více zajímají o výhody českého daňového systému. „Pro českého vlastníka je určitě pohodlnější spravovat svou společnost nadále z České republiky a neutrácet za centrálu v zahraničí,“ podotknul daňový expert Deloitte Miroslav Svoboda.

Česká republika je atraktivní také proto, že nabízí daňové osvobození kapitálových příjmů nebo dividendových příjmů ze zemí Evropské unie. „Když akcionáři rozhodovali o založení Generali PPF Holdingu, zvažovali několik zemí, kde by mohl sídlit. Nakonec díky změně podnikatelského a daňového prostředí v České republice byla zvolena Praha,“ řekl mluvčí Generali PPF Holding Richard Kapsa.

Zájem o Slovensko slábne

V průběhu letošního roku rovněž pokles zájem o Slovensko. „Sídlo firmy na Slovensku samo o sobě postrádá smysl. Největší boom na Slovensku byl v době, kdy tam zavedli 19% rovnou daň a v Česku stále platila ještě 24% daň,“ řekl jednatel společnosti Terrinvest Jiří Pelikán. Od příštího roku totiž 19% rovnou daň zavede i Česko.

„Za deset let může být Česká republika řekněme tygrem východní Evropy z pohledu zdanění. Švýcarsko se taky nestalo zemí bank přes noc, budovali to desítky let a myslím si, že Česká republika má v tomto ohledu velmi slušně nakročeno,“ upozornil daňový poradce SJG Financial Tomáš Stavinoha.