Úroky jsou u hypoték nejnižší od konce roku 2005

Praha – Úrokové sazby u hypotečních úvěrů dále klesaly také v září. Ve srovnání se srpnem se půměrná úroková sazba hypoték snížila o 0,2 procentního bodu na 3,89 procenta, což je nejnižší hodnota od konce roku 2005. Čísla vyplývají z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex, který se zaměřuje na průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Nejnižší úroková sazba v historii Hypoindexu, který sleduje hypoteční trh od roku 2003, byla v červenci 2005. Tehdy sestoupila na 3,62 procenta.

Současně v září stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů zhruba o 300 na 6 219. Ve srovnání se srpnem se objem hypoték zvýšil o 514 milionů korun na téměř 10,4 miliardy korun. „Banky tak jednoznačně vyšly vstříc nabídkám developerů využívajících budoucího zvýšení DPH, což potvrzuje i na měsíc září nebývale vysoký objem hypotečních úvěrů přesahující deset miliard korun,“ prohlásil vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl. Fincentrum předpokládá, že lidí, kteří si půjčují na bydlení, bude po Novém roce ubývat, a to především kvůli obavám z dluhové krize.

Podle Rajdla dosáhly v září úrokové sazby u hypoték s pětiletou, tříletou fixací a variabilní sazbou nových minim za historii jejich měření ve Fincentrum Hypoindexu. Celkový pokles průměrných sazeb pak byl tažen především snížením sazeb pětiletých fixací. Podle analytičky serveru Hypoindex.cz Moniky Hrušové se v současné době vyplatí co nejdelší fixace v rámci výhodné úrokové sazby.

Pavel Mertlík, analytik Raiffeisenbank:

„Developerům se hromadí neprodané byty a řada z nich se snaží byty prodat třeba i s menší ztrátou. Je to pro ně lepší než nějaká větší ztráta v budoucnosti.“

Maxim z roku 2008 bychom se neměli v průběhu dalšího roku dočkat 

Je pravděpodobné, že během roku úrokové sazby porostou. Zatím to však nevypadá, že by se dostaly až na úroveň z roku 2008, kdy se průměrná úroková sazba vyšplhala na rekodních 5,7 procenta. „Domnívám se, že během roku se úrokové sazby tak vysoko nedostanou,“ dodala Hrušová.

Vstupní data pro výpočty Hypoindexu poskytují Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.