Itálie letos hlásí nejnižší úrodu vína za 60 let

Řím – Zatímco čeští vinaři si letošní úrodu pochvalují, jejich italští kolegové moc důvodů k radosti nemají. Kvůli extrémnímu horku a suchu je v této středomořské zemi letos sklizeň vína rekordně nízká, dokonce nejnižší za posledních 60 let. V minulé sezoně přitom Itálie předčila Francii a stala se největším světovým producentem vína. Po této sezoně však o prvenství zřejmě znovu přijde.

Hlavními důvody letošní rekordně nízké produkce italského vína jsou extrémně horké a suché počasí v září i rušení vinic na popud Evropské unie. „Čelíme nejnižší sklizni za posledních 60 let. Abychom našli podobné množství, musíme se vrátit zpět do roku 1948, kdy sklizeň činila čtyři miliardy litrů,“ uvádí zpráva italské vinařské organizace Assoenologi. 

K rušení vinic docházelo zejména v krajích Sicílie, Apulie a Emilia Romagna. V rámci unijního programu bylo v Itálii v roce 2010 zrušeno 9 300 hektarů vinic, v letech 2008 a 2009 to bylo více než 22 tisíc hektarů vinic. Pěstitelé rovněž více prořezávají vinice, aby zlepšili kvalitu, což dále snižuje množství produkce. 

Málo italského vína (zdroj: ČT24)

Nižší úroda postihla i Sicílii

Jen Sicílie, která je největším pěstitelem vína v Itálii, snížila kvůli rušení vinic svoji produkci o čtvrtinu. Evropská unie totiž těm vinařům, kteří nedokážou držet krok s konkurencí, nabízí peníze za zrušení vinic. 

Produkce vína v Toskánsku se pak snížila o 15 procent. Kraj je známý značkami Chianti a prémiovými víny Brunello di Montalcino a Nobile di Montepulciano. V Piemontu, známém červeným vínem Barolo, produkce klesla o deset procent. Úroda v kraji Benátky, který je největším producentem vína v zemi, klesla o pět procent. 

Přestože množství sklizeného vína v celé Itálii letos meziročně kleslo o 14 procent na zhruba čtyři miliardy litrů, jeho kvalita je prý ale slibná. Itálie loni vyvezla téměř polovinu své produkce.