Odbory sýčkují: Platy učitelů prý klesnou o tisíc korun

Praha - Plat učitelů v mateřských, základních a středních školách by mohl kvůli škrtům v rozpočtu klesnout až o tisíc korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci školských odborů. Rozešlou proto do všech škol petice, v nichž žádají vládu, aby při sestavování rozpočtu na příští rok zajistila důstojné podmínky učitelům i žákům. O podporu chtějí požádat i známé umělce nebo sportovce. V roce 2008 brali učitelé průměrně 23 782, letos by to mělo být 25 500 korun.

Při výpočtech vycházeli školští odboráři z vyjádření ministerstva financí, že ministerstvu školství by měly být sníženy finance na běžné výdaje o pět procent. To by se podle odborů nejvíc dotklo právě regionálního školství, kde jde většina financí na platy učitelů. Snížení financí by se ale dotklo i výdajů na pomůcky. „Školy nemají na obnovu učebnic, už teď to dotují rodiče,“ upozornila předsedkyně odborového svazu Markéta Vondráčková.

Předseda školských odborářů František Dobšík:

„Ty škrty mají být přes tři miliardy, což přepočteno na pedagogy vychází snížení nominálního platu o tisíc korun, což si myslíme, že je to naprosto kontraproduktivní v této době.“


Dnes odboráři představili petici s názvem Vzděláváním proti krizi, v níž žádají vládu, aby učitelům zachovala alespoň nynější podmínky. Podle Dobšíka očekávají desítky tisíc podpisů, 5. října, na Mezinárodní den učitelů, pak chtějí petici předat ministrům, poslancům a senátorům.

Vzdělávání je vládní prioritou 

Vzdělávání, vědu a výzkum má vláda jako jednu z priorit ve svém programovém prohlášení. Podle návrhu střednědobých výdajových rámců do roku 2012, který kabinet schválil před dvěma týdny, by se však výdaje ministerstva školství měly do budoucna snížit asi o tři miliardy korun z letošních 124. Škrty ale kvůli krizi čekají všechna ministerstva, výjimkou je jen ministerstvo práce a sociálních věcí.

František Dobšík
Zdroj: ČT24
Vydáno pod