Opasky utahují milionáři v Česku i ve světě

Praha - V Česku loni po letech růstu ubylo dolarových milionářů. Takto bohatých lidí, kteří podle aktuálního kurzu vlastní nejméně zhruba 19 milionů korun, bylo 12 800 po předloňských 16 700. Jde o pokles o 23,7 procenta. Vyplývá to z výzkumu společností Capgemini a Merrill Lynch. Počet milionářů se loni v důsledku globální hospodářské krize prudce snížil i celosvětově. Počet lidí, jejichž minimální hodnota majetku dosáhla v roce 2008 jednoho milionu amerických dolarů, poklesl ve srovnání s rokem 2007 o téměř 15 procent a počet těch, jejichž majetek činil v roce 2008 více než 30 milionů dolarů, poklesl dokonce o téměř 25 procent.

„Pro dotyčné je to špatná zpráva, souvisí to s tím, že jejich finanční portfolia ubrala na hodnotě, ale jsou tíživější zprávy, které jsou s finanční krizí spojeny,“ hodnotil údaje o klesajícím počtu milionářů Pavel Hnát z Fakulty mezinárodních vztahů VŠE. Spolu s ředitelem finančních institucí Georgem Brifordem se v rozhovoru pro ČT24 shodli na tom, že za zmenšením majetku nejmovitějších lidí stojí propad akciových trhů v souvislosti s probíhající krizí.


V Česku klesl vloni počet dolarových milionářů skoro o čtvrtinu, a to na 12 800. „Je to porovnatelné s ekonomikami kolem nás i ve světě,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 Patrik Horný ze společnosti Capgemini. Ten dodal, že v porovnání s jinými zeměmi počet českých dolarových milionářů představuje stále zanedbatelnou množinu.

Milionářů ubývá celosvětově

Odtučňovací kůru podstoupila rovněž konta nejmovitějších lidí na celém světě. Lidí s majetkem v hodnotě od milionu do 30 milionů dolarů v roce 2008 podle zprávy ubylo 15 procent na 8,6 milionu. Celková hodnota jejich jmění se snížila téměř o pětinu na 32,8 bilionu dolarů. Počet lidí s majetkem nad 30 milionů dolarů se propadl dokonce o 25 procent. „Je to možné tím, že bohatší jsou rizikově orientovanější. V krizi neobstála riziková orientace, ale hra na jistotu,“ nabízí možné vysvětlení většího propadu bohatších milionářů Horný.

Pavel Hnát v České televizi:

„Ve chvíli, kdy je celá světová ekonomika v útlumu a akciové trhy padají, tak největší úbytek je na kapitálovém majetku a akciích. Úbytek majetku milionářů se podle mě netýkal toho reálného majetku, ale spíše bych to sváděl na ta portfolia.“


„Za všechna ta léta, co děláme tuto zprávu, jsme neviděli takový pokles,“
uvedla Ileana van der Lindeová ze společnosti Capgemini. Nejvýraznější úbytek počtu milionářů nastal v Severní Americe, Evropě a asijsko-pacifickém regionu. Nejmenší úbytek naopak zaznamenala Latinská Amerika, což je podle Lindeové možná důsledek větší konzervativnosti tamních investorů.

Čínští milionáři se derou dopředu

Podle Brifordových slov byla více než polovina milionářů soustředěna ve Spojených státech, v Japonsku a Německu. Hned za tyto země se poprvé prosadila Čína a podle Briforda nemusí být daleko doba, kdy se do nejsilnější trojky protlačí. Následovaly Británie, Francie, Kanada, Švýcarsko, Itálie a desátá Brazílie.