Erste bank je vyšetřovaná kvůli klamání investorů

Vídeň - Rakouský úřad pro dozor nad finančním trhem (FMA) začal vyšetřovat přední domácí banku Erste Bank v souvislosti s nedávným překvapivým upozorněním společnosti na propad do ztráty. Úřad dnes sdělil, že zjišťuje, zda šéf Andreas Treichl neklamal investory, když krátce před varováním banky před ztrátou ujišťoval, že je všechno v pořádku. Další vyšetřování se týká změny účtování obchodovatelných pojistek proti bankrotu CDS. Erste potvrdila, že ji FMA v rámci vyšetřování požádala o poskytnutí informací.

Erste Group, která ovládá i Českou spořitelnu, 10. října sdělila, že letos vykáže ztrátu 700 až 800 milionů eur (až dvě miliardy korun). Odůvodnila to nutností přecenit dluhopisy zemí postižených evropskou dluhovou krizí a pojistky CDS a změnami podmínek pro devizové úvěry v Maďarsku. Akcie banky kvůli tomu spadly na minimum za dva a půl roku. 

Šéf Erste Andreas Treichl přitom ještě 29. září ujišťoval, že nevidí důvod měnit dosavadní výhled, který počítal pro tento rok se ziskem zhruba 900 milionů eur. Dodal, že maďarský zákon, který umožní dlužníkům splácet devizové úvěry pod tržním kurzem, výsledky banky neovlivní. 

Erste zároveň před týdnem reklasifikovala své CDS na deriváty z původní klasifikace jako finanční garance a ocenila je podle tržní hodnoty. Kvůli tomu musela banka odepsat část zisku i základního kapitálu. FMA nyní zkoumá, zda banka neměla přejít na tržní ocenění CDS dříve, sdělil mluvčí úřadu. FMA zatím poslala Erste dopis se žádostí o informace ohledně oceňování CDS, kvůli Treichlovu vyjádření ji ale ještě nenapsala. „Zatím se shromažďují fakta, pak se bude uvažovat, co dál,“ oznámil mluvčí úřadu.