Peníze EU na internet půjdou na opravu kravínů

Praha - Více než 800 milionů korun z Evropské unie původně určených na rozvoj vysokorychlostního internetu na venkově, bude nasměrováno na obnovu zemědělských podniků. S odvoláním na náměstka ministra zemědělství Iva Hlaváče o tom informují Lidové noviny. Z peněz, za které se měly na vesnicích budovat internetové přípojky, se tak budou například opravovat střechy kravínů nebo zavádět nové technologie do potravinářství.

„Rozhodně to nyní směřuje k tomu, že internet nebude financovaný vůbec,“ řekl listu Hlaváč. Z přibližně 800 milionů by zemědělci a potravináři měli dostat naprostou většinu. Zhruba 150 milionů korun však půjde také na pozemkové úpravy, jako jsou například stavby protipovodňových opatření.

Peníze poslalo zemědělcům české předsednictví

Možnost přesměrovat peníze na potřebné věci podle uvážení jednotlivých členských zemí nebyla původně v plánu. Umožnilo ji až české předsednictví během jarního vyjednávání. Původně se plánovalo pro celou unii 1,5 miliardy eur (asi 39 miliard korun). O tom, kam peníze půjdou se stará ministerstvo zemědělství, protože spadají do programu rozvoje venkova.

Minulá vláda uvažovala, že část peněz použije na původní účely, tedy na venkovský internet. Druhou část vyčleněných prostředků pak chtěla použít pro potravináře a zemědělce, především pro protestující mlékaře.

Proti plánům ministerstva dát evropské peníze v drtivé míře zemědělcům a potravinářům neprotestuje ČSSD, nespokojeno je naopak ministerstvo vnitra. Náměstek ministra vnitra pro informatiku Zdeněk Zajíček počítal s tím, že na rychlý internet půjde celá částka.