RWE Transgas zaplatí pokutu 10 milionů korun

Brno - Plynárenská společnost RWE Transgas dostala od antimonopolního úřadu pokutu ve výši deseti milionů korun. Údajně zneužila svého dominantního postavení při stanovování záloh za dodávky plynu u téměř 80 tisíc zákazníků v celé ČR. RWE podle svého mluvčího Martina Chalupského pokutu zaplatí, nebude se proti ní odvolávat. Firma v minulosti již jednu pokutu za zneužití dominance dostala, a to dokonce 240 milionů korun. Nyní ji řeší soud.

RWE Transgas loni v září stanovil při svých výpočtech chybnou a nepřiměřeně vysokou zálohu. Oproti běžné ceně byla asi o deset procent vyšší. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) míní, že firma měla poté plošně tyto zálohy snížit. Chybně vyměřila zálohy u 130 tisíc lidí. Asi 50 tisíc z nich ale samo o snížení zálohy požádalo. Škoda tak podle úřadu vznikla ostatním 80 tisícům zákazníků.

Robert Neruda, místopředseda ÚOHS

„Již na začátku toho období bylo zřejmé, že těch 130 tisíc zákazníků zaplatí zhruba o 10 procent více. S těmito prostředky zákazníci nemohli disponovat celou tu dobu. Oni mohli tyto prostředky použít jinak, mohli si něco koupit, dát do banky, získat z toho úrok a podobně.“

RWE dostalo pokutu za neúměrné zálohy (zdroj: ČT24)


Firma se podle Chalupského domnívá, že to, zda byly zálohy nastaveny
správně, či ne, lze posoudit až po skončení zúčtovacího období. To je na
konci září či začátku října. Společnost ale v souvislosti se zálohami
provedla okamžitou revizi systému nastavování záloh.

RWE nabízí kompenzace

Pokuta je ve srovnání s dřívějšími sankcemi v řádu stamilionů nízká. Důvodem je tak zřejmě fakt, že RWE Transgas podle prvního místopředsedy ÚOHS Roberta Nerudy svou chybu přiznal a navíc postiženým zákazníkům nabídne kompenzaci.

RWE Transgas se tak zavázal na konci zúčtovacího období všem postiženým zákazníkům přeplatek vrátit. Navíc pak částku, kterou lidé zaplatili navíc, zvýší o úrok osm procent. „To bude velmi individuální. Průměrně vychází na jednoho zákazníka asi osmdesát korun, ale to úročení se bude pohybovat od deseti do stopadesáti korun,“ vypočítává Chalupský. „Celková výše této kompenzace dotčeným zákazníkům by podle dostupných informací měla činit přes sedm milionů korun,“ uvedl Neruda.

Konkrétní výši zhodnocení sdělí firma zákazníkům podle Chalupského v konečném ročním vyúčtování spotřeby zemního plynu. „Toto opatření se týká pouze zákazníků, kterým byly nastaveny zálohy na dodávky zemního plynu v září roku 2008 a na konci zúčtovacího období u nich bude registrován přeplatek,“ dodal Chalupský.


RWE Transgas má přibližně 70procentní podíl na českém trhu s plynem. Ovládá 21 společností, mezi něž patří mimo jiné regionální prodejci a distributoři, tranzitní společnost RWE Transgas Net a RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky. Loni v Česku měla firma asi 2,3 milionu zákazníků, což je meziroční nárůst zhruba o 13 tisíc.