Průmysl se pořád řítí k zemi, v květnu klesl víc než o pětinu

Praha - Ani v květnu v Česku zlom krize nenastal, nasvědčují tomu alespoň předběžné údaje Českého statistického úřadu o průmyslové výrobě, podle nichž se průmysl nadále výrazně meziročně propadal o 21,7 procenta. Oproti předcházejícímu měsíci se tak výrobním podnikům dařilo jen nepatrně lépe. V dubnu vykázal průmysl pokles o 22,1 procenta.

Předběžné údaje ČSÚ předcházejí standardním měsíčním výsledkům a mohou tak být ještě zpřesněny. Dnes zveřejněný výsledek tak například nezahrnuje očištění od počtu pracovních dnů. Letošní květen měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den méně. „Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 19,8 procenta,“ uvedl úřad.

Petr Dufek, analytik ČSOB:

„Průmyslová výroba neustále klesá, a to měsíc od měsíce. Nicméně dno zatím ještě pořád není vidět.“

Reportáž Lucie Müllerové a rozhovor s Radkem Špicarem (zdroj: ČT24)

Zatímco dřív býval průmysl hnacím motorem české ekonomiky, teď se stal naopak její největší slabinou. „Květnové číslo za průmysl jasně ukazuje, že stabilizace výroby se zatím nekoná,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. S pádem výroby navíc klesá i zaměstnanost a obrat k lepšímu nenaznačují ani zakázky průmyslových firem pro další měsíce.

„Samozřejmě to postihne i výsledek HDP za druhý kvartál, který bude v meziročním srovnání nejspíše ještě horší než ten předchozí,“ zdůraznil Dufek. Ekonomika by se tak podle něj mohla letos propadnout dokonce až o pět procent.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách byly v květnu meziročně nižší o 23,2 procenta a tržby z přímého vývozu se snížily o 23,4 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 27,6 procenta, z toho zakázky ze zahraničí poklesly o 26,7 procenta.

Průmyslová výroba
Zdroj: ČT24