České banky jsou kvůli krizi pod zvláštním dohledem

Praha - Česká národní banka musela loni kvůli světové finanční krizi zpřísnit dohled nad finančním trhem a zavést některá mimořádná opatření. Řekl to dnes viceguvernér centrální banky Miroslav Singer. Banky tak například od loňského podzimu musejí ČNB podávat každý den informace o svém stavu.

Kontroly finančních institucí byly loni kvůli krizi zaměřeny především na oblast řízení úvěrových a tržních rizik. Právě poskytování půjček i nevěrohodným klientům bylo rozbuškou finanční krize ve Spojených státech a následně způsobilo problémy i řadě bankovních domů v západní Evropě.

Prověrky by podle Singera měly pokračovat i nadále. Likvidita bank, která byla loni rovněž pod zvýšeným dohledem ČNB, prý v současnosti není problémem. Finanční instituce přitom byly kontrolovány takzvaně na dálku, centrální bance jen posílaly výkazy.

Vůbec nejvíc si centrální banka posvítila na směnárny, provedla v nich dohromady 399 kontrol. Kontroly ve směnárnách se ovšem liší podle Singera tím, že se více podobají kontrolám v obchodech. V bankách uskutečnila ČNB devět kontrol, v pojišťovnách pět kontrol. Poskytovatelé investičních služeb byli zkontrolováni loni v osmi případech a penzijní fondy ve dvou případech.

Za celý loňský rok ukončila Česká národní banka pravomocně 47 správních řízení a uložila pokuty za 2,1 milionu korun.