Pačes: Za snížením dotací pro Akademii věd je zájem banky o její budovu

Praha - Bývalý předseda Akademie věd České republiky (AV ČR) Václav Pačes dnes prohlásil, že za rozhodnutím vlády o snížení dotací pro AV ČR je zájem jedné banky o budovu akademie na Národní třídě. O jakou banku se jedná nicméně vědec, jehož jméno figurovalo i mezi možnými kandidáty na funkci prezidenta ČR, odmítl sdělit. Vláda minulý týden rozhodla, že akademie bude mít příští rok o 1,03 miliardy nižší dotaci ze státního rozpočtu a do roku 2012 má nynější zhruba pětimiliardový přísun financí z rozpočtu klesnout na polovinu.

Bývalý předseda akademie také uvedl, že vláda o dotacích rozhodla nekompetentně. „Z 24 miliard šest miliard putuje na určité projekty do aplikovaného výzkumu, které ale nepřinesly naprosto žádný výsledek. A tyto peníze se tam dávají znovu. Je to lití peněz do černých děr,“ řekl Pačes.

Václav Pačes nabízí možné vysvětlení snížení dotací:

„Mám signály, že za vším je majetek. Vím o subjektu, který si brousí zuby na budovu Akademie věd na Národní třídě.“

Jiří Drahoš a Jaroslav Doležal hosty Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)


Akademický sněm AV ČR už v pondělí vydal prohlášení, podle něhož rozhodnutí vládní Rady pro výzkum a vývoj výrazně utlumit základní výzkum ve prospěch podpory tzv. vývoje a inovací nemá oporu v programových dokumentech současné vlády ani vlád předchozích. „Krátkodobý zisk omezeného okruhu hospodářských subjektů je vydáván za prospěch celé společnosti,“ uvádí se v prohlášení.
 

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš v pondělí prohlásil, že pokud nebude vůle vyslechnout logické a přesvědčivé argumenty akademie, pak přichází v úvahu i protesty. V úterý rezignoval na členství v Akademickém sněmu sekretář Rady pro výzkum a vývoj Marek Blažka a jako důvod uvedl, že nesouhlasí s tím, že vedení akademie politizuje problémy s financováním výzkumu a vývoje. Na akademii zaútočil rovněž Svaz průmyslu a dopravy ČR, který ji vyzval, aby zvýšila efektivitu a doložila, jak budou využity výsledky její činnosti.

Vydáno pod