Arbitrážní soud: Výhrady PPFI proti Ingosstrachu jsou oprávněné

Moskva - Ruský arbitrážní soud dal dnes za pravdu českým investorům ze skupiny PPF Investments (PPFI) v jednom ze sporů proti většinovému vlastníku ruské pojišťovny Ingosstrach, holdingu Bazel miliardáře Olega Děripasky. Projednávání se původně mělo konat koncem června, ale bylo odročeno na dnešek. Soud zamítl odvolání Bazelu proti verdiktu první instance, který dal za pravdu výhradám menšinového akcionáře na omezování svých práv v pravidlech pro členy dozorčí rady Ingosstrachu.

Z výsledku dnešního líčení vyplývá, že platí původní rozhodnutí, tj. že směrnice pro členy dozorčí rady Ingosstrachu neodpovídá zákonu a musí se změnit. Rozhodnutí již nabylo právní moci, i když Bazel se ještě může odvolat k nejvyšší instanci.

PPFI se až loni v listopadu podařilo do rady prosadit své tři zástupce, ti se však stále potýkají s nedostatkem informací z pojišťovny. Důsledkem bylo i to, že na poslední valné hromadě hlasovali proti předloženým návrhům. Bazelu však stačila prostá většina hlasů. Příští valná hromada Ingosstrachu se má konat 17. července, ale na pořadu má být jen změna členů dozorčí rady za Bazel, nikoli plány předložené PPFI, které by měly vést k lepšímu vnitřnímu fungování pojišťovny.

Bazel už Kellnerovi akcie Ingosstrachu prodávat nechce

Bazel, navzdory finančním problémům Děripasky, nedávno odmítl prodat svých 60 procent akcií Ingosstrachu, za které italská pojišťovna Generali a PPFI nabízely 30 miliard rublů (téměř 18 miliard korun). Jednání podle listu Vedomosti ztroskotala na tom, že Bazel sice stál o společný podnik s Generali, ale bez účasti PPFI. Generali sice prý byla ochotna vykoupit podíl PPFI, ale až po vytvoření společného podniku s Bazelem, ve kterém by měla kontrolní balík.
 

Konflikt Bazelu s PPFI trvá už dva roky, od doby, kdy fond odkoupil 38,5 procenta jedné z největších ruských pojišťoven od Děripaskova dřívějšího obchodního partnera Alexandra Mamuta. Bazel se pak snažil napadnout transakci u soudu, snížit podíl PPFI a nepustit zástupce fondu do dozorčí rady Ingosstrachu, ale neúspěšně. Neúspěšné byly zatím i pokusy dohodnout se na společném podnikání či na odprodeji podílů.

Petr Kellner pro časopis Forbes:

„Věc samozřejmě nespočívá jen v Děripaskovi, ale v tom, že pohlcuje obrovské množství energie, času a sil.“

Většinu sporů s Bazelem sice Češi vyhrávají, ale situace v Ingosstrachu zůstává natolik patová, že Kellner podle ruské edice časopisu Forbes už lituje, že se do transakce pustil. Český podnikatel prý ještě před transakcí s Děripaskou jednal: „Myslel jsem si, že 'ano' znamená 'ano', ale ukázalo se, že 'ano' znamená 'ne',“ postěžoval si. Kellner se však podle časopisu natolik sžil se zvláštnostmi podnikání v Rusku, že ani on Děripaskovi neustoupil.

Oleg Děripaska
Zdroj: ČT24/www.israelnewsagency.com