Správkyně Crystalexu chce obnovit výrobu v Karolince

Praha/Karolinka (Vsetínsko) - Insolvenční správkyně zkrachovalého Crystalexu chce částečně obnovit výrobu v závodě v Karolince na Vsetínsku. Leptání a malování nápojového skla by tam mělo zaměstnat 80 až 90 lidí. Přes nesouhlas největšího věřitele Citibank Europe věřitelský výbor záměr podpořil a Městský soud v Praze dovolil obnovit výrobu měsíc po tom, co odběratel zboží zaplatí. Závod v Karolince, který je součástí Crystalexu ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading, se zastavil na počátku letošního roku, když věřitelské banky odčerpaly z účtů Crystalexu veškerou hotovost.

Většina z 260 zaměstnanců Crystalexu z Karolinky odešla v lednu a únoru. Pro město Karolinka je případné obnovení výroby dobrou zprávou. „Crystalex byl největším zaměstnavatelem a po jeho uzavření vzrostla nezaměstnanost na 20 procent, obnovení výroby by lidem i městu pomohlo,“ vyjádřil se dnes s nadějí starosta Karolinky Tomáš Hořelica.

Obnovení výroby umožní zhodnotit polotovary ze skladů závodu, podnik v provozu by se měl navíc podle správkyně lépe prodávat. Podle předsedkyně odborové organizace Heleny Langrové má o obnovení výroby zájem tradiční odběratel, který chce nápojové sklo na vánoční trh. „Poptávka přišla už v dubnu, výrobu je potřeba obnovit co nejdříve, abychom to stihli, je to práce asi na čtyři měsíce,“ prohlásila dnes Langrová. Doufá v to, že pokud se podaří částečně obnovit výrobu, mohl by závod zůstat v provozu až do té doby, než ho převezme nový majitel.

Závod v Karolince je spolu s hlavním závodem v Novém Boru a provozem v Hostomicích na Teplicku součástí jednoho balíku, který je na prodej. Podle ředitele finančního poradenství Deloitte Advisory Dalibora Hlaváče se zatím o podnik uchází 13 investorů, další se ale mohou hlásit až do 20. července. Výběrové řízení na prodej Crystalexu vyhlásila insolvenční správkyně spolu s firmou Delloitte 9. června. Zvlášť nabízejí ruční výrobu ve Vrbně pod Pradědem. Na prodej je i stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva.

Crystalex patřil spolu se Sklárnami Kavalier ke klíčovým podnikům skupiny BCT. Ještě na začátku letošního roku zaměstnával Crystalex 1 631 lidí, v lednu však musel zastavit výrobu a propustit všechny zaměstnance, protože neměl peníze na provoz ani na mzdy. Od 12. března je Crystalex v konkurzu. Navzdory ekonomickým problémům uskutečnila firma loni zakázky za 1,56 miliardy korun a ručně i strojně vyráběné nápojové sklo vyvážela do 65 zemí. Nový majitel by podle Hlaváče mohl převzít podniky v září.