Londýnská burza možná přestane používat systém od Microsoftu

Londýn - Londýnská akciová burza London Stock Exchange (LSE) pod novým vedením zvažuje, zda nevymění obchodní systém od amerického Microsoftu za jiný. Podle tiskové mluvčí burza průběžně kontroluje technologii, protože potřebuje, aby byl obchodní systém patřičně rychlý, měl náležitou kapacitu a nízké náklady. Loňské zkolabování systému podle ní motivací pro obměnu není. Zatím prý však LSE k žádnému závěru nedošla.

„Ta záležitost se softwarem byla kombinací okolností a oprava už se udělala,“ ujistila mluvčí. „Nicméně technologii budeme neustále přehodnocovat,“ dodala. Magazín Computerworld na internetu napsal, že LSE se chystá obchodní systém TradElect postavený na základě Windows od Microsoftu opustit. Burza ho spustila v červnu 2007.

Burza má čím dál ostřejší konkurenci v nových obchodních systémech, například Turquoise a Chi-X, které ji nutí snižovat obchodní poplatky. Loňský výpadek nastal, když USA rozhodly, že poskytnou státní pomoc hypotečním agenturám Fannie Mae a Freddie Mac.

LSE je třetí největší akciová burza na světě, nové vedení má od května. Generálním ředitelem burzy se stal Xavier Rolet, který dříve pracoval pro Lehman Brothers.

Vydáno pod