Philips propustí 4500 lidí, zisk mu klesl o 85 procent

Amsterodam – Nizozemský elektrotechnický koncern Philips Electronics vytvořil ve třetím čtvrtletí čistý zisk 76 milionů eur (asi 1,9 miliardy Kč), což je meziroční propad o více než 85 procent. Za horším výsledkem jsou především náklady na restrukturalizaci a dražší suroviny. Firma proto zruší asi 4500 pracovních míst a zvažuje alternativní možnosti pro divizi výroby televizorů.

Elektrotechnický koncern Philips Electronics letos přišel o víc než čtyři pětiny zisku. Zatímco vloni vydělal za první tři čtvrtletí přes půl miliardy eur, letos jen 76 milionů. Firma proto chystá výrazné škrty a propustí tisíce lidí. Zatím se mluví o propuštění 4 500 zaměstnanců po celém světě, zhruba třetina z nich z bude z poboček v Nizozemí. V jakých dalších zemích se bude propouštět a jestli se to dotkne i českých zaměstnanců, firma uvést nechce.

Frans van Houten, ředitel firmy Philips:

„Nerad oznamuji rušení pracovních míst, ale Philips se musí stát pružnější a štíhlejší společností. Chceme investovat do nových technologií a proniknout na další trhy. Potřebujeme změnit naše portfolio a zaměřit se na zajímavější a rychleji rostoucí obory - jako jsou třeba sluchátka. Naopak třeba zájem o DVD přehrávače klesá.“

Philips je největším světovým výrobcem osvětlení, jedním ze tří největších světových výrobců vybavení pro nemocnice a v Evropě i největším výrobcem spotřební elektroniky. Jeho akcie se ale jen za poslední rok propadly skoro o 40 procent. Firma totiž ještě nenašla způsob, jak konkurovat levnějším výrobcům z Asie. 

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Za špatnými výsledky jsou hlavně vyšší ceny surovin a slabá poptávka. Firma se tak bude zřejmě zbavovat některých svých částí. Vyjednává například s hongkongskou společností TPV o prodeji své výrobny televizí. Dohodnout by se mohli během měsíce. Philips zároveň s výsledky potvrdil výhled do roku 2013, kdy počítá s růstem tržeb o čtyři až šest procent a s růstem zisku EBITDA o deset až 12 procent.