ECB: V eurozóně se inflace zřejmě udrží déle než v USA

Frankfurt - Po odeznění finanční a hospodářské krize se inflace pravděpodobně udrží déle v eurozóně než ve Spojených státech. Prognóza vzešla z průzkumu, který si nechala vypracovat Evropská centrální banka (ECB). Hlavním důvodem je odlišné fungování trhů práce, především jeho nižší pružnost v zemích eurozóny.

Když odezní šoky v oblasti dovozu, nezaměstnanosti a produktivity, usazuje se podle průzkumu v eurozóně mzdová a cenová inflace pomaleji než v USA. Závěry průzkumu zveřejnila ECB, nicméně sama jej neschválila ani se k němu nevyjádřila.

„V dlouhodobém výhledu lze říci, že mzdová a cenová inflace je trvalejšího rázu v eurozóně než v USA, pokud se vezmou v úvahu dopady tří zmíněných šoků,“ zjistili autoři výzkumu Rita Duarteová a Carlos Robalo Marques. Zvláště markantní je to podle nich u šoků, které se projevují u nezaměstnanosti a produktivity.

K normálu se obyčejně inflace vrací po 12 letech od krize 

Mzdová a cenová inflace v eurozóně se po odeznění šoku na trhu práce vrací k normálu za zhruba 12 let. Ve Spojených státech je to jen asi devět až deset let, zjistil průzkum.