Unie bude v hospodářské krizi nejméně do konce roku, říká Barroso

Brusel - Evropská unie se stále nevymanila ze současné hospodářské krize, v níž zůstane nejméně do konce roku. Na tiskové konferenci v Bruselu pořádané před začátkem summitu skupiny G8 tento týden v italské Aquile to řekl šéf Evropské komise José Barroso. Na summitu G8, který se bude konat od středy do pátku, mají světoví lídři projednat otázky spojené právě s globální hospodářskou a finanční krizí, s obchodem nebo změnami klimatu. "Ještě jsme se z krize nedostali. Už nejde o volný pád, ale budeme v záporných hodnotách do konce roku," uvedl v souvislosti s výhledem ekonomiky unie Barroso.

Podle Barrosa se letošní summit G8 koná za „zvláště náročných okolností“. EU už navrhla řešení problémů týkajících se dohledu nad finančními trhy či bojem se změnami klimatu. „Tento summit je okamžikem pro další závazky. Musíme rychle provést reformu celosvětového finančního systému. Musíme přijmout rozhodná opatření pro boj proti změně klimatu. A musíme znovu potvrdit naše závazky vůči nejchudším tohoto světa a plnit je,“ dodal šéf EK.

EU trápí rostoucí nezaměstnanost

Barroso vnímá jako hlavní problém současného hospodářského propadu růst nezaměstnanosti. Statistiky z konce minulého týdne ukázaly, že míra nezaměstnanosti citelně vzrostla v celé evropské sedmadvacítce, takže je na nejvyšší hodnotě od června 2005. V eurozóně je na nejvyšší hodnotě od května 1999.

Vydáno pod