Obchodníci chtějí žalovat agrární komoru, lže prý o cenách

Praha - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) zvažuje podání žaloby na Agrární komoru. Svaz tvrdí, že její vedení vědomě šíří nepravdivé informace o tom, že obchodníci nadměrně vydělávají na potravinách a mají hlavní podíl na jejich vysokých cenách. Agrární komora nedávno pohrozila blokádou skladů obchodních řetězců, pokud řetězce nesplní požadavky zemědělců, mezi něž patří nárůst podílu zemědělců a potravinářů na konečné ceně produktů a větší zastoupení českých potravin v nabídce řetězců.

„Tendenční zkreslování fungování potravinářského trhu, mimo jiné uváděním nepodložených čísel, považuje SOCR za hrubou manipulaci s veřejným míněním a naplnění skutkové podstaty trestného činu pomluvy,“ stojí v prohlášení svazu.

Obchodníci argumentují údaji Českého statistického úřadu (ČSÚ), které tvrzení agrární komory a Zemědělského svazu ČR o značném podílu obchodníků na vysokých cenách potravin popírají. „Podle ČSÚ mají největší podíl na spotřebitelských cenách mléka a mlékárenských výrobků zpracovatelé mléka (mlékárny), následně zemědělci a zcela nejnižší podíl na výsledné ceně, za kterou výrobky nakupují zákazníci, mají obchodníci,“ upozornil svaz.

Rozhovor s Petrem Vyhnálkem a Jindřichem Šnejdrlou (zdroj: ČT24)

Navíc podíl zemědělců a obchodníků na spotřebitelských cenách mléka a mléčných výrobků v posledních měsících klesá, naopak podíl mlékáren se zvyšuje.

„Vzhledem k tomu, že jde o veřejné údaje, je vedení SOCR ČR přesvědčeno, že tyto údaje musí být představitelům zemědělců známy. Přesto šíří mezi spotřebitelskou veřejností nepravdivé údaje poškozující záměrně obraz maloobchodu v ČR,“ zlobí se představitelé svazu.

Agrární komora: My nic

Zástupcům Agrární komory se dnešní prohlášení svazu obchodu a cestovního ruchu nelíbí, považují ho za neopodstatněné. „Já teda nechápu, proč pan prezident Juračka vydal takové, řekl bych, skoro výhružné tiskové prohlášení, protože já jako viceprezident Agrární komory si opravdu nejsem jistý, že bychom v poslední době nějakým způsobem, a už vůbec ne opakovaně, útočili proti svazu, který on zastupuje. Já opravdu nechápu, kde ty informace bere,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla.

Viceprezident SOCR pro obchod Petr Vyhnálek mu ale ihned kontroval. „Bereme je z monitoringu tisku, bereme je z vyjádření třeba z minulého týdne z nedělního vysílání České televize v Otázkách Václava Moravce. Těch informací tohoto typu proběhla v poslední době médii celá řada,“ řekl ČT24.

Vyhnálek rovněž zdůraznil, že ještě před tím, než podá svaz žalobu, chce hledat smírné řešení. „Budeme ještě jednat, pokud najdeme někoho, s kým se dá jednat,“ vzkázal Agrární komoře.

Zemědělci i potravináři si dlouhodobě stěžují, že marže obchodníků se na rozdíl od těch jejich neustále zvyšují. Upozorňují také na rostoucí podíl potravin z dovozu, čímž jsou prý z trhu vytlačováni tuzemští výrobci a následně poškozováni domácí zemědělci. Podle údajů zemědělského svazu vzrostly marže obchodníků u 15 sledovaných potravinářských výrobků z 20 procent v roce 2003 na 36,7 procenta v letošním prvním čtvrtletí.

Co tvoří ceny mléka
Zdroj: ČT24/ČSÚ/SOCR