E.ON a Gaz de France dostaly miliardovou pokutu za rozdělení trhu

Brusel - Německá plynařská společnost E.ON a její francouzská kolegyně Gaz de France dostaly od Evropské unie pokutu za to, že si tajně rozdělily trh s plynem. Za dohodu, která platila třicet let, musí přední evropské plynařské společnosti zaplatit dohromady více než 1,1 miliardy eur (v přepočtu zhruba 29 miliard korun). Jedná se o druhou nejvyšší pokutu, jakou kdy Evropská komise udělila.

Každému z dvojice distributorů plynu vyměřila komise pokutu ve výši 533 milionů euro. Evropská instituce, která dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel, shledala, že se E.ON a Gaz de France v roce 1975, kdy společně stavěly plynovod přivádějící do Evropy ruský plyn, dohodly, že si navzájem nebudou konkurovat na svých národních trzích. Dohoda platila tři desetiletí.

Zpráva Evropské komise

„Firmy dodržovaly dohodu o rozdělení odbytišť i poté, co byl evropský trh s plynem liberalizován, a definitivně ji odbouraly až v roce 2005.“


Dohoda mezi energetickými giganty znemožňovala výběr dodavatele obyvatelům dvou největších evropských ekonomik a deformovala rovněž ceny, za které spotřebitelé plyn nakupovali.

Trestat nešvary se musí

Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové je dnešní rozhodnutí Evropské komise velmi důležité. „Toto rozhodnutí vysílá jasný signál energetickým gigantům, že komise nebude tolerovat žádnou formu chování narušující hospodářskou soutěž,“ podtrhla.

Gaz de France s pokutou nesouhlasí

Francouzi již minulý týden prohlásili, že se proti jakékoliv sankci hodlají odvolat. Vyšetřování dohody s E.ONem bylo podle nich založeno na domnělých skutečnostech, které se odehrály ještě před otevřením evropského energetického trhu.

Ani E.ONu se pokuta příliš nezamlouvá. Na svou obhajobu uvádí, že dohoda s Gaz de France vypršela dříve, než tvrdí komise, a že volná soutěž na trhu s plynem panovala mnohem dříve.

Nejvyšší pokuty udělené komisí za narušování hospodářské soutěž:

Skupiny firem

Listopad 2008: 1,38 miliardy eur výrobcům autoskel Pilkington, Soliver, Asahi a Saint-Gobain za kartelovou dohodu o cenách

Únor 2007: 992 milionů eur firmám ThyssenKrupp, Otis, Kone, Schindler a Mitsubishi Electric za kartel při výrobě výtahů

Jednotlivé firmy

Květen 2009: 1,06 miliardy eur výrobci počítačových čipů Intel za poskytování slev zákazníkům za to, že omezovali používání čipů konkurenčního výrobce Advanced Micro Device

Únor 2008: 899 milionů eur softwarové společnosti Microsoft za zneužívání dominantního postavení na trhu

Listopad 2008: 896 milionů eur francouzskému koncernu Saint-Gobain za účast v kartelu výrobců autoskel