Zaměstnanci Alcoy jsou z odstupného zklamaní

Stříbro (Tachovsko) - Zaměstnanci výrobce kabelových svazků do aut AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) dostanou od zaměstnavatele odstupné ve výši 6,75násobku průměrného měsíčního platu, pokud letos přistoupí na rozvázání pracovní smlouvy dohodou. Odboráři své pocity z výsledku několikadenního vyjednávání s vedením největšího zaměstnavatele v regionu s vysokou nezaměstnaností popisují jako bezmoc a zklamání. Původní nabídku 6,5násobku se už totiž příliš vylepšit nepodařilo a s příznivou odezvou se nesetkaly ani argumenty, že při propouštění v Německu a Portugalsku byla firma k pracovníkům mnohem vstřícnější.

Navzdory státnímu svátku přišli zaměstnanci v pondělí před areál závodu vyjádřit svůj nesouhlas s postojem vedení podniku. V létě přijde o práci 613 lidí, zbylých 120 má zůstat do konce roku, kdy firma definitivně přesune výrobu do Rumunska. „Je to neštěstí, ne-li přímo tragedie, protože Alcoa byl největší zaměstnavatel tady v regionu,“ posteskl si starosta Stříbra Miroslav Nenutil (ČSSD).

Josef Středula, šéf Odborového svazu Kovo:

„Požadujeme desetinásobné odstupné.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)


Požadavky odborářů vyšly naprázdno, protože důležité objednávky už převzal závod v Rumunsku, a protesty ve Stříbře tak výrobu nijak nekomplikují. Zaměstnavatel stávkujícím vzkázal, že pokud se odborům nabídka firmy nelíbí, bude postupovat tak, jak ukládá zákon, a lidé dostanou ještě míň.

Dušan Bílek, odborový předák:

„Samozřejmě jsme zklamaní, jak odbory, tak zaměstnanci. (…) Je to vrchol arogance, jak se chová firma k našim lidem.“


Na Stříbrsku je už teď vůbec nejvyšší nezaměstnanost v kraji. Po propuštění dalších více než sedmi set lidí z Alcoy se vyšplhá až téměř na kritickou dvacetiprocentní hranici.