Celníci loni zadrželi 178 milionů padělků, převážně z Číny

Brusel - Evropští celníci zadrželi loni na hranicích sedmadvacítky 178 milionů kusů padělků, z nichž 20 milionů bylo potenciálně nebezpečných pro evropské spotřebitele. Podle Evropské komise celní správa loni zasáhla v 49 tisících případech, což je třináctiprocentní nárůst oproti roku 2007. Nejvíce zásahů provedli celníci kvůli padělanému textilu, ale nejvíce zadrželi pirátských kopií CD a cigaret. Nejvíce padělků pocházelo z Číny, a to více než polovina.

Počet zadrženého ilegálního zboží porušujícího právo na ochranu duševního vlastnictví vzrůstá podle EK už šestým rokem v řadě. „Boj proti obchodu se zbožím, které porušuje právo na ochranu duševního vlastnictví, zůstává i nadále nejvyšší prioritou celních úřadů EU,“ ujistil evropský komisař pro daňovou politiku a cla László Kovács.

Podle EK narostl počet kusů ilegálního zboží téměř o sto milionů. Před dvěma lety to bylo 79 milionů, loni už 178 milionů. Největší nárůst celní úřady zaznamenaly v ilegálním obchodu s DVD, léky, cigaretami, hračkami a elektronikou.

Reportáž Barbory Šámalové a Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Eddy de Cuyper, celní inspektor, letiště Brusel:

„Soustředíme se na lety z oblastí, které jsou z hlediska padělků rizikovější. Je to hlavně Čína, Turecko a Hongkong. Na základě zkušeností naši lidé vytipují cestující, kteří působí podezřele.“


V počtu zadrženého zboží mají neslavný primát pirátské kopie CD a cigarety. Celníci loni zkonfiskovali 79 milionů kusů disků CD a 42 milionů kartonů cigaret. Padesát čtyři procent padělků pochází podle Evropské komise z Číny.

John Taylor, úřad Evropské komise:

„Padesát pět procent padělků tvoří textil a obuv. U všech kategorií množství stouplo - hračky o 136 procent, elektronika a léky o víc než 50 procent, výrobky denní potřeby o 42 procent. Ve všech případech padělky ohrožují bezpečnost a zdraví spotřebitelů.“


Pozor na falešné léky
 

Čína se objevuje na předních místech pořadí téměř u všech druhů padělaného zboží, avšak neslavně vynikají také Spojené arabské emiráty, a to kvůli enormnímu množství padělaných potravin a cigaret. Zdatně jim sekunduje Indonésie, která taktéž produkuje padělky potravin a nápojů, ale také Indie a Sýrie, kde se vyrábějí padělané léky. Některé z nich mohou ohrozit i zdraví člověka, jako třeba padělek léku na srdce, který byl vyrobený z barviva a drcených cihel.

Česko zaznamenává oproti zbytku Evropy opačný trend. Počet odhalených padělků značkového zboží proti roku 2007 tu klesl. Loni bylo zabaveno 1,653 milionu kusů padělaného zboží v odhadované hodnotě originálů 1,82 miliardy korun. Předloni ve skladech celníků a ČOI skončily zhruba dva miliony kusů plagiátů v ceně 2,465 miliardy korun. Obchodní inspekce loni zabavovala hlavně padělky oděvů a textilu, které se na celkovém počtu zajištěných plagiátů podílely 46 procenty. Na druhém místě byly falzifikáty hudebních a filmových nosičů (34 procent).