Turkmenistán vzkazuje: Jsme připraveni dodávat plyn pro Nabucco

Ašgabat - Podle turkmenského prezidenta Gurbanguliho Berdymuhamedova je Turkmenistán připraven dodávat zemní plyn pro chystaný projekt plynovodu Nabucco. Ten má přivést zemní plyn z oblasti Kaspického moře přes Turecko a jihovýchodní Evropu do Rakouska a snížit tak evropskou závislost na plynu z Ruska. Turkmenský postoj je klíčový pro úspěch celého projektu, neboť jde o největšího producenta plynu ve střední Asii a po Rusku druhý největší producent ze zemí bývalého SSSR. V pondělí má být k projektu podepsána mezivládní dohoda mezi Tureckem a čtyřmi státy Evropské unie.

„Turkmenistán má v současné době nadbytek plynu, který může prodat. Jsme připraveni plyn posílat jakémukoli zákazníkovi. Tím myslíme také Nabucco,“ řekl prezident po jednání kabinetu. Odkázal se také na závěry nezávislého auditu, který prý loni obrovské turkmenské zásoby plynu dokázal. Dnešní prohlášení je zatím nejzřetelnějším příslibem, které k projektu Nabucco kdy veřejně vyslovil.

V pondělí se čeká podpis klíčové dohody

Turkmenistán už dal dříve najevo, že v jeho zájmu je zkoumat možnosti vývozu směrem na východ i na západ, a dnešní prezidentovo prohlášení proto pravděpodobně přivítá především Brusel.

Předsedové vlád Turecka, Rakouska, Bulharska, Rumunska a Maďarska mají v pondělí podepsat mezivládní dohodu, která výstavbu plynovodu Nabucco umožní. V dohodě se mají zavázat, že povolují, aby plynovod procházel přes území jejich státu.

Cíl Nabucca? Vyhnout se Rusku a Ukrajině

Evropa nyní dostává asi čtvrtinu dodávek plynu z Ruska. Nabucco směřující do rakouské přijímací stanice Baumgarten a dále dalších zemí západní Evropy má právě obejít území Ruska a Ukrajiny. Unie se tím chce mj. vyvarovat plynovým krizím, jako byla ta lednová, které hrozí kvůli napjatým ukrajinsko-ruským vztahům. Velké problémy s přerušením dodávek mělo začátkem letošního roku například Slovensko.

Rusko proti celému projektu pochopitelně vystupuje. Obává se, že přijde o svou pozici klíčového dodavatele surovin pro Evropu. Moskva počítá s vlastním projektem South Stream, který má také dodávat plyn do Evropy a vyhnout se území Ukrajiny.