Šéf ECB žádá změnu smlouvy o EU

Paříž – Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet dnes vyzval ke změně smlouvy o EU, která by zajistila, aby jeden členský stát nemohl destabilizovat zbytek unie. Podle Tricheta jsou nyní všechny vyspělé ekonomiky postiženy krizí, specifickým problémem Evropy je ale skutečnost, že některé země nerespektovaly dohodnutá pravidla. Uvedl rovněž, že euro zůstává mimořádně důvěryhodnou měnou a že eurozóna není v ohrožení.

„Z mého pohledu je nezbytné změnit tuto smlouvu, aby se zabránilo jednotlivým členským státům sejít z cesty a vytvářet problémy všem ostatním,“ řekl Trichet v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1. Dodal, že v budoucnosti také očekává mnohem přísnější uplatňování stávajících pravidel EU. 

Šéf ECB Trichet:

„Nemáme federální rozpočet ani politickou federaci, takže musíme plně respektovat omezení a pravidla pro vzájemný dohled, která existují v eurozóně.“ 

Se změnou smlouvy EU souhlasí i Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová tento měsíc uvedla, že Německo je připraveno na to, že by se kvůli zlepšení ekonomického vládnutí v Evropě mohla změnit smlouva EU. Neupřesnila však, jak by takovéto změny mohly vypadat.

Trichet tento týden v rozhovoru pro list Financial Times uvedl, že Evropská centrální banka již dosáhla hranice toho, co může udělat pro podporu finančních trhů, a že další boj s dluhovou krizí je nyní na vládách. Dnes upozornil, že ECB v uplynulých čtyřech letech uskutečnila výjimečná opatření. Poukázal zejména na nabídku neomezené likvidity za pevně
stanovenou úrokovou sazbu. 

Ministři financí členských zemí skupiny G20 o víkendu důrazně vyzvali státy eurozóny, aby vypracovaly přesvědčivý plán řešení své dluhové krize a odvrátily hrozbu globální recese. Zavázali se zároveň, že učiní vše pro to, aby měl Mezinárodní měnový fond (MMF) dostatek zdrojů ke stabilizaci světového hospodářství.