Kabinet prosazuje: Žádost o vrácení DPH už jen elektronicky

Praha - Žádat o vrácení daně z přidané hodnoty (DPH) bude brzy možné už jen elektronicky. Rovněž průvodní doklady zboží podléhajícího spotřební dani by měly být pouze elektronické. Vyplývá to z novely zákona o DPH a novely zákona o spotřební dani, kterou dnes schválila vláda. Oba zákony je podle ministerstva financí nezbytné přijmout kvůli převedení evropské směrnic do českého práva. Schválit je nyní musí Parlament, pak budou čekat na podpis prezidenta.

„Schválili jsme návrh novelizace zákona o dani z přidané hodnoty, o spotřební dani, to jsou spíše legislativně technické nesubstantivní úpravy,“ upozornil po jednání vlády premiér Jan Fischer.

Novela zákona o DPH by měla platit od počátku roku 2010. Kromě zavedení pouze elektronických žádostí o vrácení daní stanovuje také pravidla, která zamezují daňovým únikům a krácení daně. Podstatnou změnou je podle ministerstva financí stanovení jednotných lhůt, ve kterých budou muset finanční úřady rozhodnout ohledně vrácení daně. Současně jsou ale také stanoveny lhůty plátcům DPH pro poskytnutí dodatečných informací požadovaných úřady.

Novela zákona o spotřební dani má nabýt účinnosti až od dubna 2010. V rámci EU by měl vzniknout tzv. Excise Movement and Control System (EMCS), elektronický kontrolní systém na dopravu výrobků podléhajících spotřební dani. „Tento systém vznikl především za účelem boje proti podvodům v oblasti spotřebních daní,“ upozornilo ministerstvo financí. Spolu s tím budou nahrazeny v současné době používané papírové průvodní doklady elektronickými doklady. Struktura a obsah elektronického průvodního dokladu bude stanovena v nařízení Evropské komise.