Pohonné hmoty za týden výrazněji zlevnily

Praha - Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic podle očekávání v uplynulém týdnu výrazněji zlevnily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla průměrně o 30 haléřů na 28,70 koruny za litr. Nafta v průměru zlevnila o 23 haléřů na 26,63 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. O týden dříve byl pokles cen pohonných hmot poloviční. Ceny se nyní vrátily na úroveň z poloviny letošního června.

„Cena ropy na světových trzích zažívá v posledních dnech prudký propad, což je pro české motoristy velmi příznivou zprávou,“ řekl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Cena za barel v uplynulém týdnu poklesla o více než šest dolarů a dostala se pod hranici 60 dolarů. Snížení cen pohonných hmot v ČR podle Čermáka také nahrává slabší motoristická sezona. Ceny benzinu i nafty by podle něj měly pokračovat v poklesu.

Analytik Luboš Mokráš pro ČT24:

„Ceny benzinu klesají proti cenám ropy se zpožděním, v současnosti pokud by se cena ropy udržela na úrovni 60 dolarů za barel, ceny benzinu by mohly klesnout ještě o korunu.“

Rozhovor s Lubošem Mokrášem (zdroj: ČT24)


Záležet bude rovněž také na vývoji kurzu koruny, „My předpokládáme, že by koruna mohla v druhém pololetí posilovat, kdyby to tak bylo, tak je to další faktor, který by mohl pomoci poklesu cen pohonných hmot,“ dodal pro ČT24 analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Nejdražší benzin byl v neděli v Moravskoslezském kraji, kde se prodával průměrně za 29,21 korun za litr. Hranici 29 korun za litr benzinu stále převyšují také tři další kraje: Jihomoravský, Praha a Zlínský. Nejlevnější benzin je stále k dostání v Královéhradeckém kraji, pokles o 38 haléřů posunul cenu na 28,16 koruny za litr. Nejdražší naftu najdete na Vysočině.

Luboš Mokráš
Zdroj: ČT24
Vydáno pod