Povolenky zdarma pro ČEZ a spol. odklepl i senátní výbor

Praha - Energetické společnosti včetně ČEZu by měly i po roce 2012 dostávat část emisních povolenek od státu zadarmo. Po poslancích dal záměru zelenou rovněž příslušný senátní výbor. Pro bylo všech jeho deset členů. Výměnou za povolenky zdarma budou muset výrobci elektřiny za část ušetřených peněz modernizovat elektrárny. Podle kritiků návrhu, mezi kterými je i expředseda Strany zelených a bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, ale stát přijde až o 70 miliard korun.

„Shodli jsme se na tom, že je to i protikrizové opatření,“ tvrdí místopředseda Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu Vítězslav Jonáš (ODS). O jednu změnu ale senátoři usilovat budou, výrobcům elektřiny chtějí prodloužit termíny na předložení investičních záměrů. Zatím návrh počítá s březnem příštího roku. To by ale nahrávalo výlučně ČEZu se 70 procenty výroby.

Návrh o bezplatných emisních povolenkách už prošel sněmovnou a spojil dva největší politické rivaly v zemi. Kritici se ale našli. Jako lobbyistický označil návrh padnuvší předseda Strany zelených Martin Bursík. „ČEZ je připraven zcizit desítky miliard budoucích příjmů státu,“ nebere si servítky bývalý ministr životního prostředí.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Milan Urban (ČSSD), stínový ministr průmyslu a obchodu:

„Nejedná se tady o ČEZ a o státní peníze, ty investice budou platit všechny firmy ze svého a mohou to udělat všechny v energetice, nikoli jen ČEZ.“


Energetický moloch pod vedením Martina Romana je nejziskovější českou firmou. Loni jeho výdělky dosáhly skoro padesáti miliard korun. Argumentuje tím, že bez povolenek zdarma by mohla elektřina podražit. „Obecně se dá říct, že čím více povolenek se bude muset koupit, tím ta elektřina bude dražší,“ varoval již před časem generální ředitel ČEZu Martin Roman. Je pak ale nicméně s podivem, že při každém zvyšování cen ČEZ namítá, že na něm samotná společnost nemá vliv.

Milan Urban
Zdroj: ČT24