Odstartovalo povinné hlášení nezaměstnaných na Czech Pointech

Praha – Nezaměstnaní, u nichž podle úřadu práce hrozí, že by mohli pracovat načerno, se musí od října povinně hlásit na poštovních Czech Pointech. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak rozjelo slibovaný projekt, který má být další zbraní v boji proti nelegálnímu zaměstnávání. Docházku má zatím splněno 340 lidí, 33 se omluvilo a jeden nepřišel.

Třeba pan René je nezaměstnaný čtyři měsíce a na úřad práce prý chodil pravidelně. I on se ale ocitl na listině potenciálních černých zaměstnanců. Z pozvánky úřadu práce se dozvěděl, že se musí hlásit na nejbližším poštovním Czech Pointu. „Dost mě to překvapilo, ale pro mě je to lepší, protože tady kousek bydlím,“ prohlásil René.

Samotný proces u přepážky probíhá rychle

Nezaměstnaný se prokáže občanským průkazem, pracovník pošty zadá jeho údaje do docházkového systému a vytiskne mu potvrzení o tom, že se opravdu dostavil, společně s termínem další schůzky. Časem by měli zaměstnanci pošty lidem rovnou nabízet volná místa.

Na povinné návštěvy pošty musejí vybraní lidé chodit až dvakrát týdně po dobu tří měsíců. „Úřad práce v daném místě vytipuje ty uchazeče, u kterých je předpoklad, že by mohli pracovat načerno,“ řekla Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Jiří Reichl, mluvčí úřadu práce:

„Účelem je maximálně znepříjemnit život lidem, kteří hodlají pracovat načerno. Budou nuceni chodit v běžné pracovní době.“

Mezi vytipovanými jsou dlouhodobě nezaměstnaní, lidé často měnící práci nebo absolventi, kteří ještě neměli žádné zaměstnání. Na listině se přitom mohou ocitnout bez ohledu na to, jestli načerno pracují, nebo ne. „To může vést k různým formám diskriminace. Lidé musí prokazovat svoji nevinu tím, že chodí na Czech Point, a ne že by úřad práce vyšetřoval a dokazoval práci načerno,“ podotkl právník Iuridicum Remenium o.s. Jan Vobořil.

Ignorování nového pravidla může mít pro uchazeče o práci závažné následky. Pokud nedodá řádnou omluvenku, může být vyřazen z evidence úřadu práce, a tím přijít o podporu.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)