Lékaři vyzývají ministryni, aby neschvalovala fúze pojišťoven

Praha - Prezident České lékařské komory Milan Kubek dnes vyzval ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby zatím neschvalovala další fúzi zdravotních pojišťoven. Má vyčkat, až zákonodárci přijmou novelu zákona o zdravotních pojišťovnách, která upřesní podmínky pro jejich slučování. Stejný požadavek mají také lidovci. Jejich poslanci Michaela Šojdrová a Ludvík Hovorka o tom dnes jednali s ministryní.

„V žádném případě by se neměla opakovat situace z června, kdy ministerstvo odsouhlasilo sloučení Zdravotní pojišťovny Agel s Hutnickou zaměstnaneckou pojišťovnou navzdory výhradám ministerstva financí a v rozporu s většinovým názorem poslanců,“ zdůraznil Kubek v otevřeném dopise ministryni.

Kubek konstatoval, že platné zákony o zdravotních pojišťovnách jsou zatíženy chybami. Řadu zejména soukromých lékařů podle něj naplňuje proces slučování velkými obavami, protože by mohl vyústit v posílení monopolního postavení pojišťoven vůči nim. Lékařům vadí zejména to, že zdravotní pojišťovna a zdravotnická zařízení mohou mít podle nynějších zákonů jednoho majitele. Obávají se, že pojišťovna bude svému lékaři a své nemocnici platit lépe, ostatní pak v cenové konkurenci neobstojí.

Lidovci se s lékaři v mnohém shodují

„Jednoznačně KDU-ČSL chce novelu zákona o zdravotních pojišťovnách a podmínkách pro jejich slučování a do té doby považuje za velmi nevhodné, aby se uskutečnilo další slučování,“ uvedla Šojdrová. Po dnešku má pocit, že jednání směřují k dohodě. Očekává, že na dalším jednání v pondělí už budou formulovány pozměňovací návrhy ke sněmovnímu textu, které pak v úterý projedná senátní výbor a ve středu Senát.

Lidovci chtějí povolit slučování pojišťoven pouze v případě, že jedna ze slučovaných institucí nebude v dobré ekonomické kondici. Sloučení by tak bylo pro pojištěnce výhodné.