Soud odklepl restrukturalizaci SkyEurope

Bratislava - Slovenská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope Airlines získala ochranu před věřiteli, čas na splácení dluhů a hledání nového investora. Fungovat ale bude pod dohledem správce, kterého ustanovil soud. Restrukturalizaci firmy povolil okresní soud v Bratislavě, jak informoval mluvčí soudu Pavol Adamčiak. SkyEurope rozhodnutí soudu přivítala.

„Soud vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky ve lhůtě 30 dní od povolení restrukturalizace,“ napsal v tiskové zprávě Adamčiak. SkyEurope bude během procesu ozdravování chráněna před návrhem na vyhlášení konkurzu ze strany věřitelů. Podnik sám ale může soud požádat, aby konkurz na její majetek vyhlásil.

Okresní soud rovněž stanovil, jaké právní úkony leteckého přepravce podléhají souhlasu správce. Adamčiak ale neupřesnil, které kroky musí správce schvalovat. Podle slovenských zákonů je ale správce například povinen během restrukturalizace sledovat vývoj finanční a obchodní situace dlužníka. V případě vývoje, který by nesignalizoval úspěšné dokončení restrukturalizace, může správce sám na dlužníka vyhlásit konkurz.

Přepravce rozhodnutí soudu přivítal:

„Je to další významný milník k reorganizaci firmy.“

Klíčovým pro dokončení změn ve firmě by měl být příchod nového investora. V současnosti prý SkyEurope jedná s dvěma či třemi investory, kteří by jí pomohli překonat problémy. SkyEurope zaznamenala v červnu meziroční pokles počtu cestujících, kterých přepravila 214 481. Ve srovnání s šestým měsícem loňského roku to bylo o téměř dvě pětiny méně.

Problémy nízkonákladového přepravce, který je od svého vzniku ve ztrátě, se prohloubily v letošním roce. Podnik přišel o několik letadel, další stroj mu kvůli údajným dluhům zadrželo například pařížské letiště Orly. To mu posléze zadržené letadlo muselo na základě nařízení francouzského soudu vrátit. Koncem června firma se souhlasem soudu vstoupila do režimu ochrany před věřiteli.