Stock Plzeň bude vyvážet fernet do osmi zemí

Plzeň - Stagnace domácí poptávky po lihovinách donutila Stock Plzeň - Božkov k hledání nových exportních teritorií pro vývoz jeho produktů. Jedná se hlavně o klasický a citrónový fernet. K tradičně nejsilnějšímu Slovensku přibylo v prvním pololetí osm nových zemí. Potvrdil to šéf prodeje a marketingu Richard Švéda. Stock uzavřel smlouvy v Německu, Norsku, Srbsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Estonsku a Libanonu. Loni vyvezla likérka přes tři miliony litrů lihovin. Za letošní první pololetí se podíl vývozu zvýšil na patnáct procent. Kromě fernetů patří k žádaným vývozním artiklům Vodka Amundsen včetně ochucených druhů a Brandy Stock.

Nejdůležitějším exportním trhem Stocku zůstává Slovensko. „Vývoz do dalších zemí není zásadní z hlediska objemů, ale kvůli budování pozic pro další kontrakty,“ dodal ředitel. Podle něj ale také nová exportní teritoria výrazně promítla do odbytu firmy. „Prodeje v ČR stále držíme na loňské úrovni, kdy jsme dosáhli nejvyššího odbytu v historii. Pro další růst na domácím trhu ale už v současné situaci mnoho prostoru není. Proto se více než v minulosti soustřeďujeme na export,“ řekl Švéda.

Pokles prodejů lihovin způsobuje hlavně ekonomická krize

Likérka letos, podobně jako česká dvojka Granette z Ústí nad Labem, odhaduje pětiprocentní pokles prodejů na domácím trhu. Způsobí to hlavně ekonomická krize, kdy se lidé snaží kupovat levnější produkty, a významný nárůst černého trhu s lihovinami. Pokles bude nejvyšší ve středním cenovém segmentu, lidé se přesouvají k levnějším značkám. Podle Švédy letos extrémně roste černý trh, a to hlavně v restauracích a barech. Lidé hledají levné lihoviny, dodal.

Krize podle obou výrobců způsobí to, že se letos ani v příštím roce ceny lihovin nezvýší. Mohou se zvedat u produktů, které jsou něčím výjimečné. Důležité je dnes budovat značky, potom je možné ceny mírně zvýšit, a eliminovat tím zdražení vstupů, jako třeba lahví, které letos vinou zvýšení ceny sody na světových trzích zdražily o pět procent. Cena lihu je konstantní, zvýšily se ještě platby za energie.

Nalévání alkoholu
Zdroj: ČT24