Ekonomika Spojených států se v červnu opět zlepšila

Washington - V červnu se výhled ekonomiky Spojených států opět zlepšil. Je tomu tak již třetí měsíc za sebou, což naznačuje, že by se ekonomická recese v USA mohla blížit k závěru. Index ukazující vyhlídky hospodářského vývoje Spojených států stoupl o 0,7 procenta po květnovém nárůstu o 1,3 procenta. Uvedla to dnes soukromá newyorská agentura Conference Board. Květnový údaj revidovala proti předběžnému nahoru.

Výsledek byl lepší, než se očekávalo. Ekonomové na Wall Street odhadovali, že se index v červnu zvýšil o polovinu procenta. Předběžný údaj za květen uváděl nárůst o 1,2 procenta. Za první pololetí se index zvýšil o 4,1 procenta roční míry. Za předchozích šest měsíců se přitom index předstihových ukazatelů snížil o 6,2 procenta. „Od jara ztrácí recese dech, i když velké propouštění pokračuje,“ řekl ekonom Conference Board Ken Goldstein. „Důvěra se přesto pomalu obnovuje. Pokud budou tyto trendy pokračovat, očekávejte na podzim mírné oživení,“ dodal.

Řada posledních ekonomických indikátorů naznačila, že recese ve Spojených státech, nejdelší od velké hospodářské krize, polevuje. Většina ekonomů předpokládá, že se růst ekonomiky obnoví ve druhé polovině roku. Předstihový index tak vyznívá. Index se sestavuje z deseti dílčích ukazatelů. Minulý měsíc se zvýšilo sedm z nich, dodává Conference Board. Jiný index, ukazující současné ekonomické podmínky, ale za červen klesl. Odrazil se v tom nárůst nezaměstnanosti a pokles průmyslové výroby, napsala agentura Reuters.