O zkrachovalý Crystalex se uchází 16 zájemců

Praha/Nový Bor - O zkrachovalý novoborský Crystalex se uchází 16 zájemců. Jsou mezi nimi domácí i zahraniční oboroví a finanční investoři. Oznámil to dnes ředitel finančního poradenství Deloitte Advisory Dalibor Hlaváč. Deloitte prodej sklárny pro konkurzního správce zajišťuje. Dnes skončila lhůta pro možnost přihlásit se do výběrového řízení. Zájemci o hlavní výrobní závody musí složit jistinu 30 milionů korun. Hlaváč dodal, že se převod majetku předpokládá až v září. Do 14. srpna musí dát zájemci konkrétní finanční nabídky.

Zvlášť správce nabízí hlavní výrobní závod v Novém Boru spolu se sklárnami v Hostomicích na Teplicku a Karolince na Vsetínsku, samostatně lze získat ruční výrobu skla ve Vrbně pod Pradědem. Na prodej je i stoprocentní podíl v dceřiné firmě Bohemia Cristal Handelschaft a další aktiva zkrachovalé firmy.

Crystalex patřil spolu se Sklárnami Kavalier ke klíčovým podnikům skupiny BCT. Loni uskutečnil podle Hlaváče zakázky za 1,56 miliardy korun a ručně i strojně vyráběné nápojové sklo vyvážel do 65 zemí světa. Ještě na začátku letošního roku zaměstnával Crystalex 1631 lidí, v lednu však musel zastavit výrobu, když věřitelské banky odčerpaly z jeho účtů veškerou hotovost. Od 12. března je Crystalex v konkurzu. Soud ale na počátku července schválil záměr insolvenční správkyně částečně obnovit výrobu v Karolince. Leptání a malování nápojového skla by tam měly zaměstnat 80 až 90 lidí.

Vydáno pod