Na Hollywood sedá prach, na filmy nejsou peníze

Hollywood - Filmový Hollywood se propadá do recese a šetří. Svátky filmu, jakými jsou udílení Oscarů, Grammy nebo Zlatých glóbů, byly letos skromnější. Filmové hvězdy přestávají vydělávat astronomické částky a jejich publikum obrací každý dolar v kapse. Luxusní večírky jsou minulostí, zábavu vystřídal strach o práci. V sázce je v současnosti více než milion pracovních míst v Los Angeles. Práci ztrácí čím dál více herců a filmových tvůrců. Firmy, které byly na filmu přímo závislé, jsou na mizině.

Například dříve úspěšná společnost Rekvizity 20. století nemá zakázky. Musí proto prodat různé předměty, které se objevily ve slavných hollywoodských filmech. „Nemůžu se tady jen tak potulovat. Došly by mi všechny peníze,“ uvažuje majitel firmy Harvey Schwartz.

Filmaři odcházejí do zemí, které zavedly pobídky a daňové úlevy

Hollywood je v krizi (zdroj: ČT24)

Ekonomická krize dolehla na celý filmový průmysl. Slávu Hollywoodu připomínají nyní jen staré plakáty. Na výrobu nových filmů nejsou peníze a točí se jich proto čím dál méně. Producenti hledají levnější lokality a odcházejí do zemí, kde jsou nižší výrobní náklady.

„Evropské země a Kanada si vybudovaly svá studia, mají zázemí a týmy profesionálů. Ale naší největší konkurencí jsou teď ostatní americké státy, které zavedly různé pobídky a daňové úlevy. Díky nim je natáčení levnější,“ vysvětluje prezident společnosti Film L.A. Paul Audley.