Magna láká Opel na miliardové investice

Berlín - Jeden ze zájemců o převzetí Opelu - konsorcium kanadsko-rakouské společnosti Magna a ruské banky Sberbank - slibuje, že do automobilky v případě, že ji získá, investuje 500 milionů eur (v přepočtu téměř 13 miliard korun). Boj o Opel se tak přiostřuje. Zájem o něj mají také čínská automobilka BAIC a belgická finanční skupina RHJ International. Předložené nabídky dnes posuzovala matka Opelu, americká automobilka General Motors, spolu s německou vládou. Schůzka ohledně nového vlastníka automobilky nicméně žádný výsledek nepřinesla. Pro německou vládu je nejlákavější nabídka společnosti Magna International. General Motors naopak dává přednost nabídce skupiny RHJ International.

Magna a Sberbank usilují o získání 55procentního podílu v německé automobilce. 35 procent by mělo zůstat v držení GM a 10 procent by mělo přejít do rukou spolupracovníků Opelu. Výměnou za majoritní podíl konsorcium nabízí, že časem investuje do německé automobilky 500 milionů eur. Horizont, v jakém by mělo peníze do podniku nalít, však neupřesnilo.

Rozhodování o tom, kdo nakonec Opel převezme, budou ještě velmi složité, dnešek výrazný posun nepřinesl. „Vyjádřili jsme podmínečnou prioritu společnosti Magna,“ řekl po schůzce šéf vládní pracovní skupiny Opel Task Force Jochen Homann. Reakce zástupců General Motors podle něj byla opatrná. Snahou vlády je prý se s General Motors dohodnout co nejdříve, nejlépe do týdne.

Pokud se německá vláda s General Motors nedohodne, rozhodne o převzetí zvláštní trust Opelu, který ve firmě drží 65 procent akcií. Ve vedení trustu jsou dva zástupci General Motors a dva z německé vlády. Patří k nim i pátý člen Fred Irwin, prezident americké obchodní komory v Německu, jemuž nepřísluší žádný hlas, ale má povinnost v případě potřeby aktivně zprostředkovat dohodu.

Co kdo Opelu nabízí a co žádá?

Magna

- Za 55procentní podíl nabízí investici 500 milionů eur.

- Požaduje státní záruku ve výši 4,5 miliardy eur.

- Propustit chce až 11 600 zaměstnanců Opelu.

BAIC

- Za 51procentní podíl chce zaplatit 660 milionů eur.

- Požaduje státní záruku ve výši 2,64 miliard eur.

- Zrušit chce 7 584 pracovních míst.

RHJ International

- Do Opelu chce ve dvou fázích přinést kapitál celkem ve výši 275 milionů eur.

- Požaduje státní pomoc ve výši 3,8 miliardy eur.

- Propustit chce zhruba 9 900 zaměstnanců německé automobilky.

Vydáno pod