Hospodaření Fiatu je v červených číslech

Milán - S čistou ztrátou 179 milionů eur (4,6 miliardy korun) hospodařila ve druhém čtvrtletí italská automobilka Fiat. Před rokem přitom dosáhla zisku 646 milionů eur. Firma to dnes uvedla na svých internetových stránkách. Tržby společnosti klesly na 13,18 miliardy eur z předchozích 17,02 miliardy. Fiat podle svého generálního ředitele Sergia Marchionneho potřebuje k přežití dosáhnout ročního prodeje 5,5 milionu vozů. Celkový prodej Fiatu a Chrysleru se však pohybuje pouze kolem 4,2 milionu vozů ročně.

Italská automobilka minulý měsíc vytvořila alianci s americkým rivalem Chrysler. Autovýrobce usiloval rovněž o převzetí německého konkurenta Opel, který ale nakonec pravděpodobně skončí v rukou konsorcia složeného z kanadsko-rakouského výrobce automobilových součástek Magna International a ruské společnosti Sberbank.

Italský koncern se již před několika lety kvůli ztrátovosti automobilové divize ocitl ve vážné krizi. Marchionne proto přikročil ke snižování nákladů a uzavírání spojenectví s ostatními automobilkami, aby vrátil divizi k zisku. To se mu nakonec podařilo navzdory slabé poptávce na hlavních trzích, ostré cenové konkurenci a nárůstu cen surovin.