Cestovní kancelář SPORTour je v insolvenci

Praha - Cestovní kancelář SPORTour je ode dneška v insolvenčním řízení. Rozhodl o tom pražský městský soud na návrh bývalé zaměstnankyně cestovky. Soud zároveň vyzval ostatní věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Cestovní kancelář nyní nemůže nakládat se svým majetkem. Před problémy, kterým čelí řada firem v odvětví, varovali v nedávné době odborníci na cestovní ruch v souvislosti s krachem cestovní kanceláře Tomi Tour.

„Neobdržela jsem mzdu za měsíc březen ve výši 19 500 hrubého,“ odůvodnila podání návrhu na insolvenci bývalá pracovnice kanceláře, podle níž vedení SPORTour dlužný plat neuhradilo ani po opakovaných výzvách z její strany.

Na webu SPORTour se zatím žádné prohlášení neobjevilo a nikdo se nehlásí ani na jediném zveřejněném kontaktu. SPORTour je malá cestovní kancelář, která se zaměřuje na tuzemské hory a Alpy. Podle zveřejněného certifikátu na stránkách kanceláře vypršelo pojištění proti úpadku u České podnikatelské pojišťovny už loni v říjnu.

Jediným majitelem cestovky je podnikatel Karel Vacek, který dříve vlastnil také provozovatele lyžařských areálů společnost Snowhill. Před rokem Vacek Snowhill prodal podnikateli v gumárenství Tomáši Němcovi. Jedním z důvodů prodeje mohly být podle tehdejší zprávy serveru Týden.cz stamilionové dluhy Snowhillu.

SPORTour sloužil zřejmě jako servisní organizace Snowhillu, kterému zajišťoval přísun turistů. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury měla kancelář ročně zhruba dva tisíce klientů, zda má nějaké i nyní není jasné.

Vydáno pod