Britská hospodářství sužuje nejhlubší propad od roku 1955

Londýn - Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně klesla o 5,6 procenta, což byl nejhlubší propad od roku 1955, kdy se začal tento údaj sledovat. Vyplývá to z prvního odhadu, který dnes zveřejnil britský statistický úřad. Hloubka propadu vyrazila dech i analytikům. Trh totiž většinou očekával pokles jen kolem 2,4 procenta.

Analytiky překvapil také meziměsíční pokles britského hospodářství, který činil 0,8 procenta, zatímco prognózy hovořily jen o 0,3 procenta. Britská ekonomika klesla již páté čtvrtletí za sebou. Kumulativní pokles dosáhl 5,7 procenta. To je dvojnásobek ve srovnání s recesí na počátku 90. let a blíží se údaji z 80. let, kdy kumulativní pokles činil 6,4 procenta.

Propad živí především špatné výsledky sektoru služeb a financí. Právě finanční sektor zažíval v uplynulém desetiletí významný boom. K rozhýbání finančních trhů přitom nepomohl ani fakt, že britská centrální banka srazila úrokové sazby na rekordní minimum a podporuje ekonomiku i finančně.

Dnešní zpráva naznačila, že britská ekonomika bude potřebovat ke svému oživení mnohem více času, než se původně čekalo. Centrální banka také zřejmě bude muset přijmout další opatření na podporu hospodářství.