Čínského obra finanční krize neskolila

Peking/Praha - Nejlidnatější země světa, Čína, je na vzestupu. Svým zbožím i přes finanční krizi dál válcuje svět. Právě o Číně hovoří ekonomové jako o vítězi světové krize. Už je tomu však dávno, kdy z Číny pocházelo jen oblečení nebo hračky. Nyní se zde začínají montovat Airbusy a není vyloučené, že potápějící se německou automobilku Opel koupí právě čínský investor.

„Číňané začali s výrobou automobilů a pochopitelně zejména evropští výrobci se velmi intenzivně brání proti tomu, aby se dovážely. Ty vozy nejsou zdaleka tak špatné, jak se deklaruje,“ uvedla zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a obchodu Dagmar Kuchtová.

Čína se snažila koupit americký Hummer a velký zájem měla i o Rover. Nyní cílí na automobily značky Opel. Díky přístupu k know-how německé automobilky by tak čínští investoři měli možnost naučit se vyrábět lepší a zároveň i levnější vozy. „Mohou si veškerou výrobu přetáhnout do Číny a mohou vyrábět levněji,“ podotknul šéfredaktor Autohitu Jakub Rejlek.

Čínská ekonomika ve Studiu ČT 24 (zdroj: ČT24)

Čínské výrobky stále vzbuzují nedůvěru

V Číně už začala podnikat i řada českých firem. Své výrobní závody tam mají mladoboleslavská Škoda, zlínská Tescoma nebo Koh-i-noor. Výrobu lůžek v Číně zvažuje Linet. „Ta oblast intenzivní péče se v Číně teprve tvoří, my bychom mohli být u toho formování,“ řekl obchodní ředitel firmy Linet Jan Horák.

Zdaleka ne všem čínským výrobkům se ale dá věřit. Kromě nekvalitních produktů pochází z čínského trhu i mnohé padělky. Evropští celníci loni zadrželi skoro 180 milionů kusů napodobenin, jejichž velká část pochází právě z Číny. Padělky však mohou ohrožovat i lidské zdraví. „Například parfémy. Mnohé z nich mohou chvilku pěkně vonět, ale ve finále mohou způsobit ekzémy,“ vysvětlil Jiří Barták z generálního ředitelství cel.

Zabavené padělané zboží z brněnské tržnice
Zdroj: ČT24