Ceny obilí na Klatovsku jsou likvidační, varuje agrární komora

Klatovy – Vedle počasí působí zemědělcům na Klatovsku problémy nízké výkupní ceny. Oproti loňsku klesly zhruba o třetinu. Agrární komora se dožaduje zásahu ministerstva zemědělství, ceny jsou podle jejích zástupců totiž likvidační. Například ceny postřiků, které jsou důležité pro pěstování řepky, totiž naopak vzrostly až na dvojnásobek. Výkupny snížením cen dosáhly i toho, že zemědělci docela přestali prodávat například řepku nebo ječmen. Část z nich ale nemá dostatečné kapacity pro skladování obilí. Zemědělci se pokusili prodat obilí také do Německa, ceny ale výrazně klesly i tam.

Za ječmen, který se začal sklízet jako první, letos výkupny na Klatovsku dávají 2 000 korun za tunu, tedy asi o třetinu méně než loni. Za tunu řepky dostávají zemědělci 6 500 korun, loni to bylo asi 10 000. Rolnické družstvo Úhlava z Dolan se pokoušelo prodávat obilí v Německu. Během posledního týdne ovšem poklesly tamní výkupní ceny z 10 500 korun za tunu na 5 300 korun. Dolanské družstvo přitom již od začátku roku ztrácí na prodeji mléka.

U řepky se pokles ceny dal očekávat. V Česku díky jejímu přidávání do paliva rychle zežloutla pole. Její množství potom srazilo ceny, i nadále se ale na ní dá stále vydělávat.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Podle výkupců ovšem kopírují regionální ceny celorepublikový průměr. „U všech výkupů jsou ceny podobné, navzájem se velmi hlídají,“ řekl šéf Rolnického družstva Úhlava Josef Balín.

Zemědělci se nyní snaží co nejvíce obilí skladovat a čekají, zda se ceny zvednou. Podle ředitelky klatovské agrární komory Jiřiny Jandové to ale není příliš pravděpodobné. „Prognózy ale hovoří o dalším propadu cen. Někde už vykupují ječmen za 1 800 korun, což je likvidační,“ řekla Jandová.

Klatovská agrární komora nyní upozorňuje vládní úřady na vážné problémy, které se leckde pojí i s tím, že po deštích a povodních má řada zemědělců podmáčenou půdu. Schůzka s premiérem a ministrem zemědělství je naplánovaná na začátek srpna.