Firmy si chtějí komerční prostory najímat, stavět se jim nechce

Praha - Poprvé v historii mají firmy, které rozjíždějí podnikání v Česku, větší zájem o nájem komerčních prostor než o nákup pozemků v průmyslových zónách. Zájem o nájemní haly vzrostl podle údajů vládní agentury CzechInvest za poslední dva roky o třetinu. Změnu v postoji investorů podmínila podle pověřené generální ředitelky CzechInvestu Alexandry Rudyšarové finanční krize, ale i to, jaké investory se agentura snaží do Česka lákat.

O nájemní haly mají firmy v Česku nyní bezkonkurenčně největší zájem. V současných dobách hospodářské recese je podle průzkumu CzechInvestu vyhledává 57 procent investorů. V průmyslových zónách by podnikání chtělo rozjet 34 procent firem. S nejnižším zájmem se setkávají brownfieldy, tedy například bývalé továrny nebo jinak průmyslově využívané plochy.

Nárůst zájmu o nájemní haly na úkor zón má jednoznačné kořeny. „Je to trend, který souvisí s finanční krizí. Ty vlivy finanční krize můžeme datovat už rok a půl nazpátek,“ podotkla Rudyšarová. Nezanedbatelný dopad měla ale také změna toho, jaké investory CzechInvest do země láká. V letech 2000 až 2005 to byly především velké firmy, které směřovaly do komerčních zón. „Poslední dva roky se snažíme získávat investory z oblasti vyšší přidané hodnoty, sofistikovaných investic, investory, kteří vytváří pracovní místa pro vysokoškoláky. Ti samozřejmě takový zájem o zóny logicky nemají, hledají nemovitosti, které jsou menší, jsou víc umisťovány v intravilánu,“ popsala Rudyšarová.

Rozhovor s Alexandrou Rudyšarovou (zdroj: ČT24)

I když klesá zájem o nové komerční zóny, CzechInvest překvapuje, že neroste zájem o brownfieldy, kde stavbu paradoxně nekomplikuje náročné vyřizování potřebných povolení, jako je tomu v případě nově budovaných zón. „Nárůst, který vykazujeme, je cca 2 procenta za poslední rok. Jeden z těch důvodů je i takový, že využívání brownfieldů nemá takovou podporu, jakou měly kdysi průmyslové zóny,“ upozornila Rudyšarová.

Přesun zájmu investorů pociťují také celé regiony. V minulosti dosahovaly velkých úspěchů při získávání investorů Jihomoravský kraj, okolí Plzně a Ostravsko. „V letech 2007 až 2008 jsme pozorovali snížení zájmu o tyto kraje, a to právě z důvodů, že tam byla poměrně nízká nezaměstnanost. Dnes, když se nezaměstnanost zvyšuje, pociťujeme zvýšený zájem o tyto kraje,“ nastínila trend Rudyšarová. Například poptávka po Plzeňsku je oproti loňsku dvojnásobná.

Vydáno pod