Toyota zůstává největší automobilkou

Tokio - Japonská Toyota si i přes problémy spojené s propadem poptávky udržela první místo mezi světovými automobilkami. V letošním prvním pololetí prodala 3,56 milionu vozů, což však ve srovnání s koncem minulého roku představuje propad o 26 procent. Na záda jí tak dýchá americký koncern General Motors, který nedávno prošel bankrotovou ochranou.

Toyota předstihla GM jen zhruba o 10 tisíc vozů. Americká automobilka už dříve oznámila, že její prodej v pololetí klesl o 15 procent na 3,55 milionu automobilů. Do budoucna však americká konkurence pozici Toyoty na světových trzích zřejmě příliš neohrozí. GM se v rámci obnovení ziskovosti zbavuje některých značek, což se odrazí i na celkové produkci koncernu.

Pokračující propad poptávky donutil ke snižování výroby i Toyotu. Celosvětová produkce automobilky tak klesla o víc než 40 procent na 2,97 milionu vozů. V samotném červnu se snížila o necelých 24 procent. „Ačkoli měsíční prodej a produkce zůstávají slabší než loni, jsou tu známky oživení,“ upozornil mluvčí společnosti.

Komentář Jana Hreňa (zdroj: ČT24)