Klienti 1. Družstevní záložny dostanou po 10 letech jen zlomky vkladů

Praha - Po deseti letech od krachu končí konkurz na majetek 1. Družstevní záložny a kdysi největší česká kampelička začíná vyplácet peníze. Mezi 23 tisíc klientů ale rozdělí jen 252 milionů korun, většina peněz z kampeličky se totiž nenašla. Mnoho lidí tak dostane doslova jen několik korun. Přes tisíc klientů se pak výplaty peněz vůbec nedožilo.

Rozdělování majetku záložny příliš důvodů k radosti nepřineslo. Miliardy korun vkladatelů se najít nepodařilo. „Výtěžnost toho konkurzu, to znamená, kolik dostanou věřitelé, je asi kolem šesti procent,“ podotýká konkurzní správkyně kampeličky Věra Záděrová.

Většina vkladatelů záložny sice podstatnou část svých peněz dostala z fondu pojištění vkladů, zklamaní jsou ale ti, kteří měli u zkrachovalé kampeličky uloženo více než pojištěných 400 tisíc korun. Zhruba tisíc lidí dostane částky menší než sto korun, někteří nedostanou ani tolik, kolik dají za jízdu tramvají na poštu.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Přiměřených 10 let 

Konkurz ostravské záložny provázely stovky sporů a dlouhé čekání na peníze od zkrachovalé dceřiné společnosti, kde uvízla velká část vkladů. „Ta doba, která trvala deset let, hrála všem vkladatelům na nervy,“ zlobí se někdejší klient a člen věřitelského výboru záložny Bohuslav Hager. Přes tisíc klientů se výplaty nedožilo.

Podle soudce Krajského soudu v Ostravě Petra Budína řízení nepřiměřeně dlouho rozhodně netrvalo. 1. Družstevní záložna byla největší kampeličkou a její konkurz patří mezi desítku největších a nejnáročnějších konkurzů v zemi.

Vyplacení věřitelů zřejmě potrvá několik měsíců. Věřitelé ale mohou proces urychlit tím, že sdělí správkyni číslo účtu, na který chtějí peníze poslat. V nejbližších měsících by měly padnout také rozsudky nad 13 manažery 1. Družstevní záložny. Soud zatím potrestal jen čtyři lidi za machinace s pozemky.