Zisk České spořitelny klesl o víc než čtyři procenta

Praha - Česká spořitelna, která je co do počtu klientů i objemu aktiv největší bankou v zemi, snížila v pololetí konsolidovaný čistý zisk meziročně o 4,4 procenta na 6,31 miliardy korun. Recese ekonomiky a finanční krize v západní Evropě se v hospodaření banky promítla zvýšenou tvorbou opravných položek na úvěrová rizika. Spořitelně se naopak dařilo dál zvyšovat zisk z obchodních činností.

Zisk před zdaněním České spořitelně meziročně poklesl o 3,4 procenta na 7,94 miliardy korun, provozní zisk ovšem překvapivě stoupl o více než pětinu na 13,4 miliardy. Základem pro zlepšení byl především růst klientských úvěrů a vkladů. „Zájem o spoření ze strany klientů roste. Byly to právě ty události v nedávné době, které ukázaly, že je velice důležité myslet na budoucnost,“ komentovala výsledky mluvčí společnosti Pavla Langová.

„První polovina roku byla podle očekávání náročná, přesto se našemu týmu podařilo dosáhnout vynikajících obchodních výsledků díky rostoucímu zájmu drobných i firemních klientů o produkty a služby naší finanční skupiny,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Výsledky Erste Bank a České spořitelny (zdroj: ČT24)


Česká spořitelna zveřejnila neauditované výsledky jako první banka v Česku. Komerční banka oznámí hospodaření 5. srpna a ČSOB 6. srpna. Konsolidované výsledky ČS za pololetí 2008 ještě zahrnují Pojišťovnu České spořitelny, která byla loni v září prodána a letos se již do údajů nepromítá.

Hospodaření zhoršila celá Erste Group

Česká spořitelna je součástí rakouské Erste Bank, která v pololetí snížila čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 22,7 procenta na 492,1 milionu eur (zhruba 12,6 miliardy korun). S výjimkou Ukrajiny, kde má Erste Group pouze malou účast, však byly všechny dceřiné společnosti Erste Group v prvním pololetí letošního roku ziskové.

Nejziskovější byla přitom právě Česká spořitelna. „Ta pozice České spořitelny je velmi silná, jedná se v podstatě o největší trh mimo Rakousko. V prvním pololetí se podílela zhruba 35 procenty na celkovém zisku celé skupiny. Trh v České republice je relativně stabilní, méně rizikový na rozdíl od Maďarska, Rumunska a podobně,“ řekl České televizi analytik společnosti Atlantik Milan Lávička.


Podle ředitele Erste Group Bank AG Andrease Treichla hospodářský propad plně zasáhl region střední a východní Evropy, přičemž se situace v jednotlivých zemích liší. „Společným jmenovatelem je skutečnost, že ekonomiky regionu sice obzvláště silně trpí výrazným poklesem poptávky, předpovídané hororové scénáře ohledně dalšího vývoje ekonomiky se dosud nenaplnily - a z našeho pohledu se ani v budoucnu nenaplní,“ dodal Treichl.

Gernot Mittendorfer
Zdroj: ČT24