Česko přilákalo víc investic za méně peněz

Praha - Za prvních šest měsíců roku získala Česká republika prostřednictvím vládní agentury CzechInvest dohromady 140 investičních projektů, což je o 16 víc než v předchozím půlroce. Díky nim by mělo v součtu vzniknout 2 916 nových pracovních míst. Přesto však byli investoři o poznání opatrnější než dřív, hodnota nových investic byla jen 10,5 miliardy korun, což je téměř o polovinu méně.

„Na vině je určitě i zpomalení ekonomiky z poslední doby, ale snižování absolutního objemu investic je dlouhodobý trend,“ řekla generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová. V loňském prvním pololetí byl meziroční pokles hodnoty investic výraznější než letos, jejich objem se snížil o 29 miliard na necelých 20 miliard.

Zahraniční investoři ubývají, nahrazují je domácí

Mění se i původ investorů. Ze zahraničí do Česka proudí už jen necelá polovina kapitálu, zbytek je od domácích firem. Přitom ještě loni zahraniční investice převládaly v poměru jedna ku čtyřem. „Tento trend, kdy se zvyšuje počet českých investic a českých investorů, můžeme pozorovat už posledních čtyři až pět let,“ upozornila Rudyšarová.

Výrobní haly jsou minulostí

O 20 procent se do konce letošního června meziročně zvýšily investice do služeb a vývoje, kam směřovalo přes 85 procent z celkového počtu nových investic. „Prohlubuje se tak trend, který odstartoval už v minulém roce, kdy služby nebo výzkum a vývoj poprvé převážily nad investicemi do výroby,“ uvedla Rudyšarová. K zahájení podnikání ve službách podle ní stačí výrazně méně peněz než na zahájení průmyslové výroby.

Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka CzechInvest:

„Protože míra nezaměstnanosti byla v posledních letech velice nízká, přestali jsme být zajímavou destinací pro umísťování velkých investic typu montoven (…) Investice, které přišly v prvním pololetí 2009, přinášejí pracovní místa vysokoškolákům. Jsou to investice směřující do IT a do vývoje v automobilovém průmyslu a elektrotechnickém průmyslu.“


Téměř třetina z počtu nových investic mířila do informačních technologií, 19 procent do strojírenství a devět procent do elektroniky. Investoři v automobilovém průmyslu připravili pouze šest nových projektů a výroba aut v pořadí oborů klesla až na šesté místo.

Nejúspěšnějším v lákání investorů byl v prvním pololetí Středočeský kraj, do kterého směřovalo 17 procent investic. Předstihl tak nejoblíbenější regiony investorů v předchozích letech, Jihomoravský kraj, který skončil druhý se čtrnáctiprocentním podílem, a Moravskoslezský kraj s 12 procenty podílu na celkovém počtu nových investic.