Největší problémy se splácením hypoték má jih USA

New York - Problémy se splácením hypoték mají ve Spojených státech amerických především obyvatelé jihu země, ve státech takzvaného slunečného pásu (Sun Belt). Nejvíce nemovitostí musely úřady kvůli nesplácení hypotečních úvěrů zabavit ve státech Kalifornie, Florida, Arizona a Nevada. Z 50 největších případů zabavování nemovitostí kvůli nesplácení hypotéky jich v prvním pololetí bylo 35 ve čtyřech uvedených státech, a to v metropolitních oblastech s minimálně 200 tisíci obyvateli. Problémy se ale stupňují i na dalších místech USA, což je podle expertů jeden z dopadů růstu nezaměstnanosti.

Počet nesplácených hypoték nejrychleji roste v oblastech, kde byla předtím i nejrušnější stavební činnost. Pro nejproblémovější oblasti je typické i to, že v nich hodně nakupovali spekulanti, anebo si tam bydlení pořizovali lidé s nižšími příjmy a méně kvalitními hypotékami.

V pololetí ovšem došlo k zásadnímu zlomu - hlavní příčinou nesplácení hypoték už není laxní přístup dlužníků. Na první místo se totiž dostala nezaměstnanost, která dlužníkům znemožňuje splátky úvěru pravidelně hradit.

Míra nezaměstnanosti v USA je nejvyšší za posledních 26 let a podle expertů v nejbližší době zřejmě v celostátním průměru překročí hranici deseti procent. Někde už ji dokonce překročila.

Daňové pobídky a noví zájemci = stop propadu cen

V některých nejpostiženějších oblastech se ale situace už začíná postupně zlepšovat. Objevují se totiž zájemci o nákup nemovitostí, díky čemuž se stabilizovaly ceny a v některých případech se i vrátily k růstu. Důležitou úlohu zde podle expertů hrají i daňové pobídky pro lidi, kteří si pořizují první bydlení.

Vydáno pod