Agentura Fitch potvrdila rating tří českých bank

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch potvrdila známky tří tuzemských bank Česká spořitelna, Komerční banka a ČSOB a ponechala jim stabilní výhled. Odráží to nadále vysokou pravděpodobnost jejich podpory ze strany mateřských bank a přední pozici těchto ústavů na domácím trhu.

Ratingy IDR, které vyjadřují pravděpodobnost bankrotu, nechala Fitch u ČS a KB na stupni A a u ČSOB na A-. Rating ČS je na úrovni jejího téměř stoprocentního vlastníka, rakouské Erste Bank, což odráží silnou integraci české banky do mateřské skupiny.

Rating KB je o stupeň níže než známka mateřské Société Générale, stejně jako známka ČSOB ve srovnání s jejím belgickým většinovým vlastníkem KBC. Jakákoli změna v ratingu mateřských společností přímo ovlivní ratingy jejich českých bank, konstatovala Fitch.

Výhled českého bankovního systému je podle Fitch stabilní

Fitch rovněž zachovala ratingy životaschopnosti (Viability Ratings) u všech tří bank na úrovni bbb+. Tyto známky hodnotí situaci bank na domácím trhu, kde drží všechny tři ústavy přední pozice ve svých segmentech. Tento typ ratingu také zahrnuje značnou angažovanost bank na domácím realitním trhu, což je spíše negativní faktor. Možnost zlepšení těchto ratingů nyní limituje nejistá situace v ekonomikách eurozóny. České banky mají podle agentury zdravé základy, které zajišťují stabilitu a odolnost vůči vnějším otřesům.