Francie nechce na rekapitalizaci svých bank evropské peníze

Paříž - Francie bude schopna v případě potřeby rekapitalizovat své banky sama a nebude k tomu potřebovat peníze z evropského fondu finanční stabilizace (EFSF). Řekla to dnes mluvčí francouzské vlády ministryně rozpočtu a veřejných výdajů Valerie Pecressseová. Její vyjádření podle agentury Reuters signalizuje změnu postoje Paříže k otázce zdrojů rekapitalizace bank.

Pecresseová uvedla, že Francie zakročí na pomoc bankám jen v případě, že domácí banky vykážou v příštích zátěžových testech takový deficit kapitálu, že nebudou schopny získat kapitál od soukromých investorů. To je stejná pozice, kterou v otázce rekapitalizace zastává Německo. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy původně podle zdrojů prosazoval rekapitalizaci evropských bank pomocí EFSF, v obavách, že státní pomoc bankám by ohrozila prestižní francouzský rating AAA.

Šéfové zemí eurozóny se v červenci v zájmu stabilizace dluhové krize dohodli na rozšíření pravomocí EFSF, mimo jiné k využití jeho peněz rekapitalizaci bank. „Jakmile bude dohoda z 21. července schválena, může být fond použit k rekapitalizaci bank, Francie toho ale nevyužije,“ řekla Pecresseová po zasedání vlády. Dohodu už schválily všechny země eurozóny kromě Slovenska, kde ji parlament v úterý odmítl,ale čeká se nové hlasování.

Merkelová i Sarkozy rekapitalizaci podporují

Německá kancléřka Angela Merkelová a Sarkozy se o víkendu dohodli, že do konce měsíce předloží plán řešení krize, který bude zahrnovat zejména rekapitalizaci bank. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v pondělí uvedl, že k jednáním o konečné podobě druhého balíku pro Řecko a rekapitalizace bank se šéfové zemí eurozóny sejdou 23. října.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images
Vydáno pod